Kokkuvõte nädalast: õpetajad streikigu Taylor Swifti bravuuriga!

Autorid: Mari Mets, Eget Velleste, Stiine Reintam • 8. detsember 2023
Jaga lugu
Õpetajate streik on saanud vältimatuks ja see on meile hea, leiti saates "Äripäev eetris".
Autor: Ken Mürk/ERR/Scanpix

Õpetajate streik on juba möödapääsmatu, sest valitsusele tuleb anda sõnum, et oma pikaajalisi lubadusi ei saa murda nii kergekäeliselt ning samal ajal annavad õpetajad streigiga ka õppetunni oma õpilastele, seistes enda eest, leiti nädala sündmusi kommenteerivas saates “Äripäev eetris”.

Tänases saates lahkasime äsja ajakirja Time aasta inimeseks valitud USA laulja ja laulukirjutaja Taylor Swifti fenomeni (saates 03.30–07.30), kelle kohta on öeldud, et ta on naine nagu tööstus. Tema viimane kontserdituur on teinud justkui kuldse puudutusega muusikust miljardäri ning see on panustanud eri hinnangutel USA majandusse ligi 5 miljardit dollarit. Aastakümneid peaasjalikult poliitikutele jagatud Time’i aasta inimese auhind tundub talle enam kui kohane, kuna ta on täitnud tänavu vaat et kõik eetrid, piirdumata muusikaga.

Stuudios viibinud ajakirjanikud Stiine Reintam, Eget Velleste ja Mari Mets olid õpetajate käekäigu suhtes (saates 09.25–24.27) harukordsel üksmeelel: tuleb minna streikima ja kiiremas korras.

“Viimane suurem õpetajate streik oli aastal 2012 – mäletan suuri plakateid ja inimmasse. Jumala eest, minge streikima! Ammu pole seda olnud, see oleks õiglane,” sõnas Stiine Reintam.

Streik on oluline, et anda valitsusele sõnum, et nad ei tohi murda nii kergekäeliselt oma pikaajalisi lubadusi, leidis Eget Velleste.

“Mõtle, kui teed omale kaalulangetusplaani, sest oled rasvunud ja see on tervisele ohtlik, aga juba esimesel päeval otsustad koju diivanile jääda. See on minu meelest sarnane olukord. See on valitsusest silmakirjalik loobuda oma peamisest lubadusest,” lisas ta.

Seotud lood

“Näeme Eestis üliharva suuri kollektiivseid streike. Minu meelest on see ka märk ühiskonna küpsusest, et inimesed on valmis minema tänavale ja keelduvad tegemast tööd palga eest, mida nad ei pea vääriliseks. Niigi tohutus õpetajate puuduses on eriti lubamatu, et riik laseb silma paista oma tänamatusel õpetajaameti suhtes,” märkis Mari Mets.

Saates tuli veel juttu sel nädalal Eesti Ööelu Ühingu moodustanud ööelu eestvedajate ja kontserdikorraldajate kehvast käekäigust ning nende kriitikast riigi pihta (24.29–37.52); sellest, kas aastakümnetepikkuseid keelde tuleks lõdvendada ning kohtunikel võiks olla lubatud tegeleda kohtunikutöö kõrvalt ka ettevõtlusega (38.00–44.02) ja millised on teadlaste ja ettevõtjate senised muljed Dubais vältavast kliimakohtumisest COP28 (44.10–47.08).

Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad saadet kuulata siit:

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!