Kodusünnituste arv kasvas COVID-19 pandeemia teise laine ajal

Autor: Kristiina Käit • 17. veebruar 2024
Jaga lugu
Kodusünnitust assisteeriv ämmaemand peab vastama rangetele nõudmistele, näiteks peab tal olema vähemalt 150 sünnituse vastuvõtmise kogemus.
Autor: Shutterstock

Kodusünnitus on Eestis ametlikult lubatud juba kümme aastat. Meditsiiniuudised uuris, kui palju oli kodusünnitusi Eestis COVID-19 pandeemia aastatel.

Seotud lood

Tervise Arengu Instituudi meditsiinilise sünniregistri juhi Kärt Allvee sõnul on nende registris alates 2020. aastast andmed selle kohta, kas naine kasutas ämmaemanda abi (assisteeritud kodusünnitus) või toimus sünnitus ämmaemandusabi kasutamata (assisteerimata kodusünnitus). Varem märgiti sünnikaardile planeeritud ja planeerimata kodusünnitused ning see ei sisaldanud infot, kas kasutati ämmaemanda abi või mitte, kirjutas Meditsiiniuudised.

COVID-19 pandeemia teise laine ajal kodusünnituste arv tõusis

2020. aastal oli 125 kodusünnitust, neist 92 olid assisteeritud kodusünnitused (sünnituse võttis vastu vastava tegevusloega ämmaemand), 33 assisteerimata kodusünnitused;

2021. aastal oli 159 kodusünnitust, neist 125 assisteeritud ja 34 assisteerimata;

2022. aastal oli 133 kodusünnitust, neist 108 assisteeritud ja 25 assisteerimata.

2023. aasta kohta veel andmeid ei ole.

„Assisteerimata kodusünnitus tähendab seda, et sünnitust ei võtnud vastu vastava tegevusloaga ämmaemand. Kas sünnituse kulges väga kiiresti või oli naine ise otsustanud kodus sünnitada ilma ämmaemandata, selle kohta meil täpset infot välja tuua ei ole,“ ütles Allvee.

Kodusünnitusel saab kasutada terviseameti kasutusloaga ämmaemanda teenust, ämmaemand peab vastama rangetele nõudmistele, näiteks peab tal olema vähemalt 150 sünnituse vastuvõtmise kogemus, tal peab olema läbitud erialaühenduse poolt tunnustatud vastsündinu elustamise teoreetiline ja praktiline koolitus ühe korra aastas ning samuti läbitud erialaühenduse poolt tunnustatud täiskasvanu elustamise teoreetilise ja praktilise koolitus ühe korra iga kahe aasta tagant.

Ilma litsentseeritud ämmaemandata saab Eestis küll sünnitada, kuid on tungivalt soovituslik kutsuda koheselt kiirabi (allikas: eesti.ee).

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!