Saage tuttavaks - maakonna kõrgeima tunnustuse pälvinud Tamara Hütt

Autor: Rahel Lepp • 23. veebruar 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Tamara Hütil on olnud õnne olla tuhandete imede tunnistajaks.
Autor: Erakogu

Väga suurel osal Lääne-Virumaa praegustest emadest on olnud otsene või kaudne kokkupuude ämmaemanda Tamara Hütiga, kes on Rakvere haiglas beebisid ilmale aidanud juba 34 aastat – see on juba rohkem kui ühe generatsiooni jagu uusi inimesi.

“Nüüd juhtub juba seda, et ühest perekonnast olen vastu võtnud nii omal ajal ema kui nüüd tema lapse,” rääkis Tamara. Iga emakssaamine on naise elu tähtsündmus ja nii nagu ei unune sünnitus, jääb meelde ka tol päeval või ööl valves olnud ämmaemand. “Ja see on nii tore, kui värske vanaema tuleb mulle ütlema, et “sina võtsid minu tütre vastu ja nüüd võtsid mu lapselapse vastu”,” heldis naine. “Mõni lapselast vaatama tulnud vanaema ehmub mind nähes ära, et teie ikka siin!” naeris Tamara.

Kõiki lapsi ta muidugi vastu võtta ei saa, sest puhkust ja vaba aega tennisemänguks või tantsimiseks peab ka jääma ning teistel ämmaemandatel on ka tööd vaja.

Küsimusele, kas nii pika praktika puhul teeb ämmaemand oma tööd justkui muuseas, võttes “lõdva randmega” paremalt ja vasakult lapsi vastu nii nagu teine inimene koristab või kirjutab artikleid, hakkas Tamara naerma. “Kindlasti mitte! Mõne sünnitajaga on mul väike ärevus sees, kas kõik ikka sujub hästi,” ütles Tamara ja tunnistas, et mida aasta edasi, seda enam ärevus kasvab. Miks nii? “Eks ma olen näinud ka selle töö murekohti,” sõnas ta napilt. “Aga enamus sünnitusi kulgeb hästi, mis lõpeb terve lapse ja õnneliku emaga,” lisas ta kähku.

Näinud on Tamara tõesti palju. Esiteks on iga sünnitus ainulaadne kui inimese sõrmejälg ja ei kulge kunagi täpselt samamoodi nagu teine. Teiseks tal on, mida võrrelda – ta on töötanud nii nõukogude ajal, teinud kaasa murrangu sünnitusabis ja näinud, kuidas asjad edasi on kulgenud. Mõned asjad on ka visad ja elavad muudatused üle. Tamara rääkis sellest ja enda elust lähemalt. “Sünnitus on nagu elu – planeerid küll, aga kõik ei lähe alati nii nagu plaan ette nägi,” sõnas ta.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!