Raivo Vare: Kreml jaksaks pidada sõda ja vahetada võimu samal ajal

Autor: Pille Ivask • 17. märts 2024
Jaga lugu
Raivo Vare
Autor: Liis Treimann

Sel nädalavahetusel toimuvad Venemaal nii-öelda presidendivalimised, mille tulemuses ei kahtle keegi. Küll aga tasub arutleda selle üle, mil viisil võiks hakata Venemaal võim vahetuma.

Venemaa ekspert Raivo Vare leiab, et lähiaastail võiks silma peal hoida ühel kindlal sündmuste käigul.

Vare otsib paralleele ajaloost ning näeb üht-teist sarnast 1950. aastatega. “Venemaal on kõik varad enam-vähem ära jaotatud. Ja nüüd hakkab toimuma mingi protsess, mis võib muuseas tuua kaasa võimuvertikaali muudatuse. See on varade ümberjaotamine,” selgitas Vare saates “Globaalne pilk”.

Vare viitas Putini hiljutisele kõnele, kus ta viitas, et luua tuleb uus eliit. See tähendab, et vana peab eest ära kolima. Ja see omakorda eeldab, et vanalt eliidilt tuleb varad käest võtta ja uuele hambusse anda, arutles Vare saates. See on see koht, kus tegelikult võivad toimuma hakata väga jõulised sündmused, seda enam, et sanktsioonide tõttu on Vene eliit surutud Venemaa piiridesse. Varasid on Vene piiride sees väga lihtne ära võtta ja ümber jagada, pealegi pole selles ajaloo mõttes midagi uut. Uutele varade kätte andmine kasvatab omakorda lojaalset toetajaskonda võimu vastu uusrikaste seas.

Vare selgitas, et iga diktaator peab varem või hiljem vahetama eliiti, et olla kindel oma või järglase võimu jätkumises.

Vare tõi paralleeli 1952. aastaga, mil Nõukogude Liidu eesotsas oli Jossif Stalin. Ta selgitas, et kui Stalin hakkas valmistuma kolmandaks maailmasõjaks, siis vahetult enne hakkas ta oma lähemaid kaasvõitlejaid kõrvaldama. “Nemad küll kõrvaldasid lõpuks õnneks tema, aga tegelikult tõi ta 1952. aastal partei kaudu ülesse selle põlvkonna, kes võttis võimu üle,” ütles Vare. Ja see seltskond oli Vare sõnul, ja nüüd tasub tähelele panna, sõjast läbi käinud noored mehed, kes olid täpselt heas vanuses selleks hetkeks ja neid toodi massiliselt sisse üle terve Nõukogude Liidu. Võib arvata, et ka Putin loob uue eliidi sõjas käinud tegelastest.

Sama protsess on Vare sõnul ka praegu käima läinud ja sellest tõotab tulla Venemaal fundamentaalne muutus. Niisiis võib Vene vana eliit hakata uuele vastu.

Kas seda kõike jõuab teha ka Ukraina sõja kõrvalt? Vare tõdes, et on ilmselt ebakorrektne öelda, aga tegelikult me hindame sõja mõju Venemaale üle. Kulutada riigieelarvest 30% sõjale on jõukohane ja seda jõuab riik veel üksjagu aega teha. Kvaliteet küll kogu aeg kukub, aga kui anda natukenegi hingetõmbeaega, siis on Venemaa võimeline uuele ringile minema ja konflikt jätkub. Niisiis on ainus võimalus korjata Läänel sõjaline abi kiiresti kokku ja toimetada see Ukrainasse, rõhutas Vare.

Veel rääkis ta saates. kes on Putini vastu kandideerida proovinud Boris Nadeždin ning Jekaterina Duntsova ning missuguseks võib hinnata nende edasist saatust.

Lääne-Virumaa Uudiste tellijad saavad saadet “Globaalne pilk” kuulata mugavalt endale sobival ajal siit

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!