Politsei hoiatab: valuvaigistite pähe müüakse tapvaid tablette

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 10. mai 2024
Jaga lugu
Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude juhi Rait Pikaro sõnul on ka Eestisse jõudnud mujal maailmas leviv ohtlik trend.
Autor: Priit Simson/Ekspress Meedia/Scanpix

Politseil on info, et kurjategijad müüvad sotsiaalmeedias võltsitud oksükodooni tablette, mis sisaldavad surmavas koguses metonitaseeni. Ainuüksi ühe tableti manustamine tapab.

Oksükodoon on tugevatoimeline valuvaigisti, mida saab vaid arsti ettekirjutusel ning metonitaseen on fentanüüliga sarnane üliohtlik sünteetiline opioid. Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude juht Rait Pikaro selgitab, et ühest võltstabletist saaks hinnanguliselt doosi 28 inimest. „See tähendab, et ainuüksi ühe tableti tarvitamise tagajärjel võib inimene ära surra. Näiteks jõudis meieni vihje juhtumist, kus kogenud uimastisõltlane tarvitas mustalt turult hangitud tabletist 1/8, mille tagajärjel sai ta üledoosi,“ sõnas Pikaro.

Märtsi lõpus avastas politsei ka ühe narkokurjategija kinnipidamisel sarnase tableti. „Need juhtumid on esimesed märgid mujal maailmas juba varem levinud ohtlikust trendist, kus kurjategijad levitavad sünteetilisi opioide retseptiravimi tableti kujul. Selline levitamisviis on eriti ohtlik, sest visuaalselt on tablette keeruline eristada ja üledoseerimise risk väga kõrge. Seni ei ole meil õnnestunud tuvastada võltstablettide päritolu ega neid levitavaid kurjategijad, kellest mõned tegutsevad ka sotsiaalmeediagruppides, näiteks Telegramis. Töötame iga päev selle nimel, et ohtlike ainete levitajaid tabada,“ räägib Pikaro.

Pikaro tuletab meelde, et retseptiravimid on põhjusega just arsti poolt välja kirjutatud ja mustalt turult, sh sotsiaalmeedia gruppidest neid kindlasti osta ei tohi. „Nende samade tablettide müümine kinnitab seda, et ostja ei saa mitte kunagi kindel olla, mida diilerite müüdavad uimastid või mistahes ravimid tegelikult sisaldavad. Kurjategijate eesmärk ei ole mitte ühtegi inimest aidata või ravida, vaid teenida inimeste elu ja tervise arvelt kriminaaltulu,“ ütles ta.

Politsei ootab infot ja vihjeid narkokuritegudest [email protected] või telefonil 6124465.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!