Lääne-Viru mehe pudelipostiseiklus kestis 30 aastat

Autor: Rahel Lepp • 24. mai 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Villu Lillemets 2009.aastal Kotka linnas ajalehe Eteenpäin arhiivis, kus peale pikka otsimist leidis 1979 ilmunud artikli randa uhutud pudelipostist.
Autor: Erakogu

Viru-Nigula mees Villu Lillemets (66) oli vene kroonus, kui tal õnnestus täita oma lapsepõlveunistus – saata pudelipost, nii et see ka kuhugi kohale jõuaks. Seiklus sellega aga ei lõppenud, vaid kestis veel kolmkümmend aastat, enne kui mehel õnnestus tõestada, et tema pudeliposti lugu ei ole väljamõeldis.

1977 suunati Tihemetsa tehnikumi lõpetanud Villu sõjaväkke, kus järgmised kaks aastat tuli veeta Leningradi oblastis asuvas Krasnaja Gorka väeosa tuletõrjekomandos. “Tuletõrjumist me igatahes selgeks ei saanud. Meie ülesanne oli valvata arsenali, aga muist aega passisime niisama, polnud isegi rivistusi, vormi panime selga paar korda aastast, ülejäänud aja nägime välja nagu kaltsakad,” naeris Villu ja näitas fotot endast ja kaasajateenijatest, mis tõele au andes kinnitas mehe viimast väidet.

“Sügasime kassi, käisime poes - tolleaegne hittjook oli peedivein ”Zolotaja osen“, hind 2 rubla. Käisime ühtelugu klubis peol, üks mees võttis seal kohaliku naisegi,” kirjeldas mees kroonus lokanud korralagedust, kus kindel oli vaid üks asi. “Iga-aastasel tuletõrjujate võistlustel sai meie komando alati viimase koha,” naeris mees.

Ajateenija Villu Lillemets.
Autor: Erakogu

1979. aasta jaanipäeva paiku saadeti Villu aga paariks nädalaks Suursaarele tuletõrjepumpa remontima. Suursaar on Läänemeres asuv kaljusaar, kuhu Peterburist on 180 km, Eesti rannikust 55 km ja Soome rannikust 40 km. Varem Soomele kuulunud ja kuurortpiirkonnana tuntud saar läks teise ilmasõja lõpus Nõukogude liidu kätte, kes rajas sinna sõjaväebaasi. “Enne Putini võimuletulekut üritasid ka venelased hakata seal taas turismi arendama, aga uus riigipea tõmbas plaanidele kriipsu peale ja nii on Suursaar siiani sõjaväebaas,” sõnas Villu.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!