Teatriarvustus: Mees nagu merest leitud

Autor: Maarja Moor • 27. juuli 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

23. juulil esietendus Eisma sadama paadikuuris August Mälgu novellidel põhinev “Tson Lemberi uus elu”. Lavastaja Jaanus Nuutre ning dramaturg Sven Karja on Mälgu vaikselt kulgevast lühiloost meisterdanud tormiliste emotsioonide käes hüpleva seiklusjutu.

Eva Püssa ja Mihkel Tikerpalu lavastuses "Tson Lemberi uus elu", mida mängitakse Eisma sadamas.
Autor: Anu Viita-Neuhaus

Loo tegevus leiab aset 1930. aastate Eesti rannakülas. Publiku viib ajas tagasi Jana Wolke kunstnikutöö. Kalavõrgud ja mõrrad seintel, kasetohust korvikesed puupingi peal, piimanõud, lüpsipingid ning koguni vanaaegne kohvimasin aknalaual.

Tähelepanu detailidele on märkimisväärne ning lavakujundus harmoneerub kenasti paadikuuri hallikaks tõmbunud laudpõrandetega. Rannatüdruk Marise maja on puhas ja korralik, kuid mitte jõukas. Väikesed aknad on kinni kaetud kulunud pitskardinatega, mis on igaüks ise värvi ning tuhmunud vaibad on paremaid päevi näinud. Ainult Marise kadunud ema säravpunane villane tekk lõhub majakese kahmetut üksluisust, ehkki ka see varandus on kiivalt kirstu peidetud.

Rannakülas on üle pika aja põhjust tähistada, kuna on laeva vettelaskmise päev. Maris (Siret Tuula) jõuab pidustustelt koju, kuid näib, et rahu pole päeva lõpus määratud ta saama. Sisse astub peenesse rohelisse kleidikesse riietatud Laratsi Elsa (Eva Püssa), kes moodustab Marise ning tema koduga kena kontrasti. Sätitud soeng, roheline siidisall ning kuldehted lausa hüüavad edevuse järele Marise loomulike lokkide ning põlle kõrval.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!