Kogemuslugu: kuidas Mälutalu endale ise elektrit tootma hakkas

Autor: Allan Alaküla • 20. aprill 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Meediavaht Allan Alaküla kirjutab, kuidas ta oma tallu päikesepargi luua lasi ning sentigi rohetoetust saamata riigikassat tuhandete eurodega turgutas.

Päikesepaneelide paigaldus Mälutalus.
Autor: Allan Alaküla

Alustan ausalt, et päikesepargini ei viinud mind mullu globaalne kliimamure ega ka tõusule pööranud elektri hind, vaid üldine inflatsioon. Maja suuremaks remondiks (soojem katus, vooder, aknad) hoitud summa oli pärast eelmisel kevadel toimunud esimest ehitushindade hüpet jäänud vajadusest maha juba kahekordselt. Nii tekkis plaan päästa säästud, investeerides õhksoojuspumpadesse koos oma elektri tootmisega.

Hinnapäringu oma Valgejõe Mälutallu modernsete mugavuste panekuks saatsin Eesti Energiale (vaheldumisi esines lepingutel, arvetel ja töötajate ametinimedes ka Enefit Greeni nime all) 2021. aasta juuli keskel.

Peamine argument Eesti Energia kasuks oli saada kõik ühest aknast, mille taga mahukat rohelisest klaasist bürood mehitav riigifirma suudab teise riigifirma Elektrileviga ja ametiasutustega sujuvamalt suhelda kui pisemad erafirmad. Erategijad pakkusid ligi veerandi võrra paremat hinda, aga möönsid, et Elektrilevi on nende jaoks kontrollimatu pudelikael.

Täna saan öelda, et riigifirmale projektijuhtimiste eest makstud hinnalisa end kuidagi ei õigustanud ja otse erafirmadega suheldes olnuks minu jaoks bürokraatlikku pusserdamist ehk isegi vähem.

Allan Alaküla.
Autor: Allan Alaküla

Tants ümber pehkinud posti

Algus on tempokas. Õhksoojuspumpade mudelid ja paigaldusaeg sai septembri alguseks kokku lepitud. Mitte päris samad aparaadid ja mitte lepitud ajal ega ka esimese projektijuhi suunamisel, aga paika need said. Oktoobris. Just siis, kui elektri hind üles kappas.

Juba juuli lõpus esitame (Eesti Energia vahendusel) liitumistaotluse Elektrilevile. Tavaliselt kimbutava võimsuse puudusega muret pole. Kari on mujal.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!