Fotolugu: pealampides pensionärid ja teised elektrigeeniused

Autorid: Linda Eensaar, Liis Treimann • 27. jaanuar 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Eestlaste säästunipid on kui vahelduvvool: suund muutub ajas ning kõigub nullist tipuni. Kõrvuti püüavad sente lugeda nii pealampides pensionärid kui ka energiafanattidega majapidamised.

Puhta Vee teemapargi rajaja Priit Adler soovitab enne päikesepaneelide paigaldamist kodu ära soojustada. Fotol istub ta Metsamõisa "serveriruumist" keldris.
Autor: Liis Treimann

“Me vabastame siin inimesi pangalaenudest ja needustest,” ütleb Priit Adler, kui Äripäeva ajakirjanikud on jõudnud talle külla Lääne-Virumaale paksu metsa sisse, kus elu tiksub teises taktis. Priidul on seal metsade vahel mõisa mõõtu hoonekompleks ning Metsamõisa nimeline Puhta Vee teemapark, mis ei ole Eesti Energia elektrivõrguga ühendatud. Kogu vajaminev elekter ja soe toodetakse koha peal.

Et kogu süsteem energiaga varustatud saaks, on teemaparki püstitatud tuulegeneraator ja päikesepaneelid. Sooja teevad automaatselt töötav pelletikatel ning tõhusad Ahja moodulahjud. Varuvariandiks on alati olemas diiselgeneraator.

“Põhiline töö käib soojal ajal, aga ka talvel on vool alati sees, sest töös on internet, valvesüsteemid, hooned on köetud nii, et sees oleks vähemalt 10 kraadi. Nii saab vajadusel mõne tunniga suure ruumi soojaks kütta,” selgitab Priit.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!