Kangur: keemiline saastatus ohustab meie tervist, sigimisvõimet ja heaolu

Autor: Mihkel Kangur • 10. august 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Rakvere riigigümnaasiumi õppe- ja arendusjuht Mihkel Kangur selgitab Lääne-Virumaa Uudiste veergudel ilmuvas arvamusartiklite sarjas rohepöörde vajalikkust.
Autor: Gregor Alaküla

Inimeste loodud uute ainete sattumine keskkonda on muutnud meie elukeskkonda määral, et see ohustab meie tervist ja heaolu, kirjutab Tallinna ülikooli ökoloogia vanemteadur ja jätkusuutliku arengu dotsent ning Rakvere riigigümnaasiumi õppe- ja arendusjuht Mihkel Kangur.

Inimese poolt loodud uute ainete sattumisest keskkonda sai õigupoolest alguse rahvusvaheline kodanikualgatuslik keskkonnaaktivism. Selle käivitajaks sai Rachel Carsoni poolt 1962. aastal avaldatud raamat “Hääletu kevad”.

Olles aastaid töötanud keskkonnahoiu valdkonnas, näitas Carson oma raamatus, kuidas esimese ilmasõja keemiarelvade tootmise toel rikastunud ja mõjuvõimsateks kujunenud keemiatööstused levitavad oma toodete kohta valeinformatsiooni ja riigiametnikud nende ohjeldamises võimetud on. Sõjatööstuses kasutatud keemiarelvade keelustamise järel hakati sama oskusteavet kasutama põllumajanduskeemia arendamiseks.

Ilmasõdade järel käivitunud teaduslik-tehniline revolutsioon käivitas keemiatöösuse võidukäigu ja inimestes usu, et looduselt enam armuande ootama ei pea. Põllumajanduse arendamiseks töötati välja pestitsiidid, fungitsiidi, herbitsiidid jne, mis kõik oma olemuselt on mõeldud millegi tapmiseks. Keemiatööstuste poolt väideti kõik need inimestele ohutud olevat.

Mihkel Kangur selgitab Lääne-Virumaa Uudiste arvamusartiklite seerias rohepöörde vajalikkusega seonduvat.

Esimeses artiklis käsitles ta üldisemalt planetaarsete piiride kontseptsiooni, inimese kui liigi jaoks oluliste keskkonnategurite muutumist. Selle kontseptsiooni kohaselt on inimese elu jaoks üheksast olulisest keskkonnategurist viis inimtegevuse tagajärjel muutunud ohtlikul määral.

Teises artiklis käsitles meie elutegevuseks oluliste lämmastiku ja fosfori aineringete katkemist.

Kõige enam on ehk teada lühendina DDT tuntud putukamürk, mida samuti esitleti kui inimestele täiesti ohutut imevahendit. Ka Eestis soovitati lehmi DDTga suviti üle puistada, et kaitsta neid parmude rünnakute eest. Putukamürk ei tapa aga ainult parme, vaid kõiki putukaid. Need on aga omakorda söögiks lindudele. Siit võib kergesti mõista seost Carsoni hääletu kevade kontseptsiooni lähtekohti.

Probleem ei olnud mitte ainult selles, et lindudel polnud enam midagi süüa. See, millest keemiatööstused eelistasid vaikida, oli tõdemus, et DDT näol on tegu organismi ladestuva rasvlahustuva mürgiga, mis mõjutab loomade närvisüsteemi. Sealhulgas ka inimeste oma.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!