Loomade heaolu spetsialist: Eesti suurtel munatootjatel on viimane aeg puuridest vabanemisse investeerida

Autor: Mirjam Näkk • 29. oktoober 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
"Juba praegu imporditakse suur osa vabapidamise kanade munadest mujalt Baltikumist ja Poolast, sest üle 80% Eestis toodetavast munadest tuleb puurikanadelt. Seega on viimane aeg, et Eesti suuremad munatootjad hakkaksid puurivabale tootmisele üle minema olenemata sellest, kas puurid keelustatakse või mitte," kirjutab loomakaitsja Mirjam Näkk. Pildil on Äntu Mõisa mahekanad, kellel on ruumi ringi liikumiseks.
Autor: Rahel Lepp

Eesti õrrekanamunade ja mahemunade järele on tugev nõudlus, kuid kodumaised suurtootjad pole üleeuroopalise trendiga seni kaasa tulnud ning jätkavad puurikanade pidamist, tekitades lindudele kujutlematuid kannatusi, kirjutab loomade heaolu spetsialist Mirjam Näkk loomakaitseorganisatsioonist Nähtamatud Loomad.

Väheseid inimesi on jätnud külmaks kaadrid Eesti puurikanalatest, mis septembris loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad poolt avalikustati. Vaatepilt, mis nendelt avaneb, on nii julm ja õõvastav, et oma digiallkirja sellise tootmisviisi keelustamiseks on praeguseks andnud üle 14 000 Eesti inimese.

Enam pole kahtlust, et õudus, mida varasemalt oleme näinud teistes riikides filmitud videotelt, toimub ühtviisi ka meie väikeses Eestis. Kuid üles on kerkinud ka küsimus, mis saab muna hinnast ja kas üldse mune poelettidel saada on, kui kanade puurispidamisest loobume.

Praegu, kui puurikanalate õudused on ühiskonda raputanud, on kuulda, et väiketalunike telefonid on punased, sest kõik uurivad, kas mune saaks osta kohalikult kanapidajalt, kelle puhul võib kindel olla, et kanad elavad täisväärtuslikku elu. Muidugi ei ole selliste väiketootjate tootlikkus piisav suurte poekettide munadega varustamiseks. Ka paljudes poodides on märgata, et letid on vabapidamissüsteemidest pärinevatest munadest tühjaks ostetud ning tundub, et puurikanade munadest püütakse lahti saada soodushinda pakkudes.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!