Unearst: unehäirete ravimisel on kaks esimest nädalat määrava tähtsusega

Autor: Meditsiiniuudised • 9. oktoober 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu
Fertilitase kõrva-nina-kurguarst, unearst Heisl Vaher.
Autor: Andras Kralla

Unehäirete ravi alustamisel on esimesed 1-2 nädalat märkimisväärse tähtsusega.

”See on raske paljudele patsientidele, kuid omal paradoksaalsel moel määrab nende pikaajalise ravisoostumuse,” ütles erakliinik Fertilitas une- ja kõrva-nina-kurguarst Heisl Vaher.

Hea uni on tarvilik iga eas. Unevajadus võib vanemas eas veidi väheneda, kuid terve täiskasvanu vajab keskmiselt 7-8 tundi ööund. Vanuse lisandudes võib uni hakata rohkem sõltuma nii kehas toimuvate muutuste kui ka keskkondlike häirijate tõttu. Lapseea und iseloomustab pikk ja katkematu kulg, samas kui paljud vanemad inimesed kurdavad sagedaste öiste ärkamiste üle.

Und saab toetada ja parandada, õppides enda unevajadust ja iseärasusi tundma ning korrigeerides võimalike und häirivate ravimite tarvitamist ja annuseid. Mõistlik on kasutada nutikaid seadmeid, mis tuvastavad teatud unehäireid ja annavad alust uuringutele.

Alljärgnevalt vastab unearst Meditsiiniuudiste esitatud 10 unehäiret puudutavale küsimusele.

Paljud inimesed, nii lapsed, teismelised kui ka nende vanemad, magavad vähem kui peaks. Milliseid tagajärgi see kaasa toob?

Unepuuduse sümptomeid on kõik ise kogenud. Reeglina kurdab vähe maganud inimene, et enesetunne pole hea. Langenud on töö- ja õppimisvõime, empaatiavõime, suurenenud ärrituvus, langeb motivatsioon sportida. Tüüpiline on ka suure energiasisaldusega toidunälg. Kuna vähene uni mõjutab oluliselt keskendumisvõimet, siis päevase liigse unisuse ja väsimuse tõttu ilmnevad ohud autoroolis, kasutades elektritõukeratast. Võimalikud on probleemid muude täpsust nõudvate tegevuste läbiviimisel.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!