VIDEO: sinu käed võivad päästa elu, vaata elustamise esmaabivõtteid

Autor: Virtuaalkliinik.ee • 16. oktoober 2023
Jaga lugu
Autor: Shutterstock

Eestis tabab haiglaväline südame äkksurm aastas kuni 700 inimest, ütles terviseameti tervishoiuteenuste osakonna nõunik Kalev Pahla.

Eesti elustamisstatistika põhjal teevad kõrvalviibijad enne kiirabi saabumist elustamisvõtteid ca 50% juhtudest.

„Paljudes teistes riikides, kus elanikonnale on pikemat aega ja süstemaatiliselt vastavaid teadmisi ja oskusi õpetatud, on see protsent 70. Seega, meie oskustes, aga ennekõike julguses, teist inimest eluliselt kriitilises olukorras aidata, on veel parasjagu arenguruumi,“ rääkis Pahla ja lisas, et aasta-aastalt on see olukord meil samuti paranenud.

Virtuaalkliinik kirjutab, et juba kümnendat aastat toimub ka Eestis elustamise teadlikkuse suurendamiseks oktoobrikuu teisel poolel aktsioon „Sinu käed päästavad elu“. Kiirabitöötajad õpetavad koos teiste tervishoiutöötajate ja Eesti Punase Risti instruktoritega elustamise põhitõdesid koolides, ettevõtetes, kaubanduskeskustes, spordihoonetes, raamatukogudes.

Elustamisoskuse abil võib võita inimelu

Instruktorid annavad huvilistele ülevaate nii äkksurma olemusest, abi kutsumisest, elustamisvõtete rakendamisest, kiirabi tegevusest ja samuti elustamisseadme AED (elektrišoki aparaat) kasutamisest. Elustamise nukk-mannekeeni abil mängitakse läbi tüüpiline äkksurma situatsioon, mille lahendamise etappide hulka kuuluvad juhtumi tuvastamine, kiirabi kutsumine ja esmane elustamiseks vajalik tegevus.

„Oskus abivajajat elustada peab olema sama loomulik nagu on tantsu- või ujumisoskus,“ sõnas Pahla. Elustamisoskuse väärtus on hindamatu – selle abil võib võita inimelu.

Automaatse elustamisseadme kasutamise õpetus

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!