Levinumad silmahaigused eri vanuserühmades

Autor: Laura Tõnov, Pere Optika optometrist • 29. oktoober 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Kiired muutused silmanägemises võivad olla mõne tõsisema haiguse sümptomid.
Autor: Pixabay

Aeg-ajalt tasub endale ja oma lähedastele silma vaadata ning silmade tervise eest hoolitseda. Kiiresti tekkinud muutused silmanägemises võivad olla mõne tõsisema haiguse sümptomid: osa haigusi ilmnevad juba imikueas ning vananedes silmaprobleemide tõenäosus suureneb.

Esimene ja kõige suurem ohumärk on kiired muutused: nägemisteravuse või kontrastitaju ja stereoskoopilise nägemise halvenemine, vaatevälja ahenemine, äkitselt tekkinud hõljumid või valgussähvakad, diploopia ehk topeltnägemine, strabism ehk kõõritamine. Kõik need võivad olla mõne tõsisema silmahaiguse sümptomid, kirjutab Pere Optika optometrist Laura Tõnov.

Imikueas on kõige sagedasem silmahaigus hordeoolum ehk odraiva – lauserva näärmete põletik. Tõsisemaks silmahaiguseks lapsepõlves on amblüoopia. Laisk silm ehk amblüoopia tekib esimestel elukuudel, kui üks või mõlemad silmad ei ole saanud kriitlisel arenguperioodil stimulatsiooni. Põhjuseks võib olla näiteks sünnipärane katarakt, anisometroopia või strabism. Sel puhul kasutatkse atropiin- või oklusioonravi.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!