Investor Toomas: pöörane aasta kergitas minu portfelli rekordi lähedale

Autor: investor Toomas • 6. jaanuar 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Microsofti aktsia panustas eelmisel aastal minu portfelli kasvu pea 50 000 euroga. Fotol Microsofti kaasasutaja ja suuromanik Bill Gates.
Autor: CNP/Scanpix

Lõppenud aasta tõi minu investeerimisportfelli kokku ligi 80 000 eurot, mis on pea sama suur summa, millest ma eelmisel aastal ilma jäin, kirjutab Investor Toomas eelmise aasta kokkuvõttes.

Pean tunnistama, et kogu raha tagasi teenida ei õnnestunud ja 2022. aastal kaotatud 94 000 eurost jäi napid 14 000 eurot puudu. Siiski päris korralik tulemus, mida ma salamisi lootsin, kuid ei osanud oodata, et see taastumine nii kiirelt tuleb.

2023. aasta lõpuks oli minu portfell kerkinud 550 038 euro juurde, mis teeb eelmise aasta tootluseks 17,1%. Sellega ületan küll oma 12% suurust eesmärki, kuid jään alla USA suurematele indeksitele, millega enda portfelli ikka võrdlen. S&P 500 indeks koos dividendidega on aasta algusest kerkinud eurodes 22,2% ja Nasdaq Composite lausa 40,1%. Samas Euroopa turgudele teen ma ikkagi ära – STOXX Europe 600 on kerkinud 11,7% ja Tallinna börs napilt plussis 0,1%ga.

Seega USA tehnoloogiasektori hüppelise kasvu tõttu jään USA indeksitele alla, kuid tänu sellele, et suur osa minu portfellist on just Microsoftis, Apple’is ja teiste tehnoloogiagigantides, tegin ära Euroopa suurimaid ettevõtteid koondavale indeksile. USA turu edestamiseks oleks vaja, et LHV aktsia teeks võimsa kasvu, kuna see positsioon on piisava suurusega, et minu portfelli veidi mõjutada. Nii kaua, kui Euroopa aktsiad suuremat kasvu ei näita, ei õnnestu mul ilmselt ka USA indekseid edestada.

Rahaliselt õnnestus mul aastaga kokku ajada hea hunnik dividende ja intresse. Kokku sain eruodes mõõdetuna veidi üle 11 000 euro eest dividende ja intresse võlakirjadelt. Eurodes panin tasku pea 4900 eurot intresse ja dividende. Rootsi kroonides laekus minu kontole 7000 krooni (660 eurot) ning Norrast võtsin vastu 53 000 krooni (4800 eurot) ja dollarites laekus mulle 1500 dollarit dividende (1400 eurot).

Tehinguid tegin Euroopas

Möödunud aasta oli küllaltki aktiivne ka tehingute poolest. Pidin mitmel korral raha vabastama, et uusi investeeringuid teha, kuna minu portfellis on juba aastaid olnud raha osakaal väga madal või pea nullilähedane. Kui USA aktsiaturg rallis võimsalt, siis mina tegin tehinguid ainult Balti ja Soome börsil.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!