Admiral Krusenstern kutsus ümberilmareisi arstiks Hõbeda külapoisi

Autor: Andres Pulver • 27. august 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Täna 260 aastat tagasi sündis Hõbeda mõisa talupoja perekonnas poiss, kelle admiral Adam Johann Krusenstern kutsus oma ümbermaailmareisile arstiks. Praegu kannavad selle mehe nime jõgi, neem ja mägi.

Otto Ignatiuse maalitud Karl Espenbergi portree.
Autor: Eesti Kunstimuuseum

Karl Espenberg sündis 27. augustil 1761. aastal. Õppis nooruk Tallinnas, seejärel aga siirdus Saksamaale, kus tudeeris kolm ja pool aastat Halle ning kolm aastat Jena ülikoolis, kumbagi aga lõpetamata.

Ilmselt majanduslike raskuste tõttu pöördus nooruk kodumaale ja teenis mõnda aega leiba koduõpetajana. Kindel tahtmine arstiks saada viis aga noormehe taas Saksamaale. 1790. a astus ta Erlangeni ülikooli ja sai sealt 1796. a meditsiinidoktori kraadi. 4. mail 1797. aastal anti talle luba tegutseda arstina kogu Vene tsaaririigi piires.

Samal aastal asus Espenberg tööle Hageri kihelkonnas, kust siirdus peagi Tallinnasse. 19. sajandi alguses tehti Karl Espenbergile austav ettepanek osaleda arstina admiral Adam Johann Krusensterni ümbermaailmareisil. Krusenstern on ise kirjutanud nii: “Oma laevaarstiks valisin dr. Espenbergi. Juba ammu olime sõbrad, ja võibolla ainult selle sõpruse tõttu otsustasin ta sellest reisist osa võtma kutsuda. Tema osavus arstina oli mulle teada...”

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!