Rakvereski tegutsev legendaarne rõivamüüja punus aastaid maksuskeeme

Autor: Pille Ivask • 28. aprill 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Rõivatööstur Kalev Protten, kellel ka Rakvere Kroonikeskuses esinduskauplus asub, punus aastaid käibemaksuskeeme ja sai karistada.

Rakvere Kroonikeskuses müüb Protteni kaubamärki Benetitos OÜ, mis on ka käibemaksukohuslane.

Äripäev kirjutas, et ettevõtja Kalev Protteni kauplustes kasutati kahte eri makseterminali, sest ühes ja samas poes tegi äri kaks firmat: üks, mis on käibemaksukohustuslane ja teine, mis ei ole. Protteni punutud skeemidest on see esimene, aga maksuametile erakordselt tuttav.

Protteni Haapsalu poes näiteks müüs kaupa nii OÜ Promantes kui ka üks teine firma, kes käibemaksukohustuslane ei olnud. Keila poes müüs kaupa taas Promantes, aga seekord lisaks veel hoopis kolmas väike firma, kes samuti käibemaksukohustuslane ei olnud. Selliseid firmasid, kes olid skeemis osalised ja käibemaksu maksma ei pidanud, oli viis. Kõik firmad olid seotud Kalev Protteni endaga.

Rakvere Kroonikeskuses eile tehtud testost näitas, et siinses kaupluses sellist skeemi ei kasutatud, sest Protteni poes müüs kaupa Kalev Protteni ettevõte Benetitos OÜ, mis on käibemaksukohuslane.

Kas see, et ühes ja samas poes tegutseb kaks firmat, on kummaline? Nii ja naa. Kalev Protteni sõnade järgi müüs Protteni toodangut Promantes OÜ, väiksed iseseisvad äriühingud müüsid aga välismaalt käibemaksuta soetatud kaupu. Niisugusteks asjadeks on näiteks ehted, aksessuaarid, mida osteti sisse hulgiturgudelt Poolast, Lätist ja Leedust. Käibemaksuta soetatud kauba edasimüümine käibemaksuga ei ole majanduslikult mõistlik, arutles ettevõtja. "Mis pole keelatud, see on lubatud," ütles ettevõtja Äripäevale.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!