Virumaa rahvaülikooli hea hoidja

Autor: Andres Pulver • 6. mai 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Rahvaülikoolid on üldises mõistes täiendharidust andvad kultuurharidusasutused. Esimese rahvaülikooli asutas Nikolaj Frederik Severin ehk lihtsalt NFS Grundtvig Taanis 1844. aastal. Eesti esimene rahvaülikool - Virumaa rahvaülikool - rajati 1925. aastal ja selle asukohaks sai Kunda mõis.

Virumaa rahvaülikooli kauane juht Jaan Ruus Kunda mõisa peaukse ees.
Autor: Eesti Rahva Muuseum

Virumaa rahvaülikooli rajaja ja esimene juhataja oli tuntud loodustaedlane Gustav Vilbaste. 1930. aastal loodi Harjumaal Ravilas ka teine rahvaülikool.

Gustav Vilbaste töötas Virumaa rahvaülikoolis kaks õppeaastat. Seejärel sai kooli uueks juhatajaks Jaan Ruus, kes kujunes Eesti vabariigis vabahariduse pioneeriks ja eestvõitlejaks ning üliaktiivseks rahvaülikooli mõtte propageerijaks.

Jaan Ruus sündis 6. mail 1881 Tartumaal Pangodi vallas, koolihariduse omandas Pangodis, Otepääl ja Tartu õpetajate seminaris. Hiljem täiendas ta ennast veel Peterburgis Lesgafti kõrgematel kursustel ja Leipzigis. Aastatel 1907-1924 töötas ta kooliõpetajana ja -juhatajana Amblas, olles vahepeal kolm ilmasõjaaastat Sahkapuu põllutöö- ja majapidamiskooli õpetajaks. Amblast suundus Jaan Ruus õpetajaks Läänemaa õpetajate seminari ning 1927. aastal sai temast Virumaa rahvaülikooli juhataja.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!