Jakob Westholmi elu oli ilus võitlus

Autor: Andres Pulver • 11. mai 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Tartu au ja uhkus on Treffneri kool, Tallinnal aga Westholmi kool. Kui Hugo Treffner oli Lõuna-Eesti mees, siis Jakob Westholm põline virulane.

Koolipapa ja poliitiku Jakob Westholmi sünnist möödub täna 145 aastat.
Autor: Jakob Westholmi gümnaasium

Jakob Westholm sündis 11. mail 1877 Kadrina kihelkonnas Palmse vallas Uuskülas Madis ja Leena Westholmi teise lapsena. Lapsepõlve veetis Jakob kodus õdede-vendade seltsis, 1886. aastal astus ta kodust 3 km kaugusel asuvasse Palmse kihelkonnakooli, kus tollal oli juhatajaks Eduard Langsepp ja hiljem Juhan Umblia. Koolis oli väike Jakob eeskujulik ja hoolas õpilane, eriti huvitatud oli ta raamatutest ja ajalehtedest.

Madis Westholm oli Palmse mõisa ehitusettevõtja ja aamissepp. Pikki aastaid paelus tema hinge mõte omast talust. 1893. a viis ta oma plaanid ja unistused lõpuks ellu ja ostis Alt-Naela talu Neeruti mägede veerel. Madis Westholm osutus oma uues elukohas novaatoriks, kes esimesena ehitas endale vihtlemissauna ja korstna elumajale. Muidu tuli tal aga paljuski pettuda, sest maa oli kehv ja sõbrad ning tuttavad kaugel.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!