Seebikarbiralli kogus Kadrina rahva raja äärde

Autor: Lisette Luik • 1. juuni 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Seebikarbid ehk ise ehitatud mootorita autod olid 1930.-tel aastatel väga populaarsed sõidukid USA-s, kuid masinaid võis silmata juba 1903. aasta Charlie Chaplini filmis. Seebikarpidega on sõidetud ka populaarses joonissarjas “Simpsonid”.

Seebikarbirallil osalesid ka mehed, kellest kõik alguse sai - roolis Rein Leichter ja kaardilugeja kohal Mart Pitsner.
Autor: Lisette Luik

Vinni-Pajusti gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja Rein Leichter on seebikarpidega tegelenud juba aastakümneid. Kuna Leichteril polnud nendega kusagil sõita, rääkis ta oma huvist Kadrina keskkooli töö- ja tehnoloogiaõpetajale Karl Meosile, kes korraldas seebikarpide mõõduvõtmise. Ettevõtmisega ühines ka Väike-Maarja gümnaasium.

“Idee hakata seebikarpe tegema tekkis mul juba 20 aastat tagasi, kui USA saatkond Narvas hakkas seebikarpide võistlusi korraldama. Augustis on võistlus ka Tallinnas ja see toimus aastaid Hiiumaal,” rääkis Leichter. Tänaseks on seebikarpide valmistamisest saanud võimalus populariseerida rohepööret noorte seas.

“Praegune point on, et sodi saab ära kasutatud ja taaskasutatud - lapsed ostavad masinale vaid rattad,” ütles seebikarbi-entusiast Mart Pitsner. Masinad on ehitatud vineerist, puidust ja tünnidest. Seebikarbi kõige tähtsam osa on jooks, mille külge kinnituvad rattad ja roolilatt.

Üritus pakkus kohalikele elanikele huvi. Pealtvaatajaid oli kogunenud poole tänava jagu ning nende seas oli nii noori kui vanu. Enne, kui masinad võistlustulle astusid, oli nooremate pealtvaatajate seas palju sagimist ja sosistamist, mis asendus innuka kaasaelamisega, kui masinatele lükati hoog sisse.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!