Kadrinast pärit geoloog küttis uusi vasemaardlaid

Autor: Andres Pulver • 28. juuni 2022
Ainult tellijale
Jaga lugu

Täna 110 aastat tagasi sündis Kadrina Hariduse Seltsi kooli juhatajal, tunnustatud pedagoogil ja geograafil Jakob Kentsil poeg Paul, kellest sai geoloog ja maailma üks tunnustatumaid vasemaardlate uurijaid.

Paul Kents TTÜ assistendina.
Autor: Tallinna tehnikaülikooli muuseum

28. juunil 1912 Kadrinas sündinud Paul Kents lõpetas 1936 Tartu ülikooli geograafia ja geoloogia erialal. Juba sama aasta 25. augustil sai ta Tallinna tehnikainstituudis nooremaks assistendiks.

Laboratooriumi juhataja ja lektori Jaan Karkiga võttis ta Tallinna tehnikumilt üle mineraloogia, petrograafia ja geoloogia kogud ning mehed seadsid need kasutamiseks korda.

Paul Kents viis 1936/37 õppeaastal läbi kristallograafia praktikume, viis läbi laboratooriumis Hiiumaa turbarabade materjali tolmuterade määramisi rabade vanuse määramise töö jaoks.

1937/38 hooldas ja korraldas nooremassistent Kents geoloogia ja mineraloogia laboratooriumi, viis läbi praktikume, kuulus majandusministeeriumi juures olevasse geoloogilisse komiteesse, tegi ettekande TÜ loodusuurijate seltsi Tallinna osakonnas, valmistas ette magistritööd.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!