Vekslivõltsijast ohvitser kirjutas sõjapäevist mitu raamatut

Autor: Andres Pulver • 5. jaanuar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Tsaariarmee lipnik Arnold Hinnom.
Autor: Erakogu

Pärast Eesti annekteerimist Nõukogude Liidu poolt pääses eluga vaid mõni üksik Vabadussõja-aegsetest vanemohvitseridest. Üks neist õnnelikest oli Tamsalu lähedalt Kuie külast pärit Arnold Hinnom.

Arnold Johannes Hinnom sündis 5. jaanuaril 1896 Kuie mõisa Parra talus sulase pojana. Ta õppis 1903–1907 Kuie külakoolis, 1907–1910 Järva-Jaani kihelkonnakoolis, 1910–1914 Tallinna kaubanduskoolis ja 1914–1915 Ants Laikmaa ateljees Tallinnas.

Kunstnikku temast siiski ei saanud, sest 1915. aasta septembris mobiliseeriti ta sõjaväkke ning läkitati Peterhofi lipnikekooli, mille ta lõpetas sama aasta novembris. Seejärel määrati ta 79. tagalapataljoni nooremohvitseriks.

Lätlasest sõbra eeskujul avaldas ta soovi saada üle viidud vastmoodustatud läti rahvusväeosadesse, kus lätlaste kõrval teenis ka palju eestlasi. Hinnomi palve täideti ning teenistusse määramiseks läti kütipataljonidesse saadeti ta kõigepealt Riia lähedale Ust-Dvinski kindlusesse, kus teenis peaaegu kuu aega.

Seejärel määrati Arnold Hinnom 1916. aasta jaanuaris Riia rinde tagalaks olevasse Tartusse, läti küttide tagavarapataljoni 9. roodu nooremohvitseriks. 1916. aasta märtsis sai ta rooduülemaks.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!