Naljamees Tallikal oli oma roll iseseisvuse tulekul

Autor: Andres Pulver • 24. veebruar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Oskar Raunami maal "Eesti punakaartlasi Rakvere lähistel".
Autor: Eesti Kunstimuuseum

Kui 23. veebruaril 1918 Pärnus ja 24. veebruaril Tallinnas Eesti iseseisvus välja kuulutati, olid Rakveres võimul veel enamlased. Ja veel hiljemgi löödi siin lausa lahinguid.

Oma osa Rakvere vabastamisel oli ka hiljem suure vembumehena tuntuks saanud Eduard Tallikal. Iseseisvuse esimene ohver oli kooliõpilane Ferdinand Siberstern.

Aga lähemalt annab juhtunust ehk ülevaate iseseisvuse 15. aastapäeva puhul 24. veebruaril 1933 ajalehes Virulane ilmunud ülevaade tollastest sündmustest.

„15. aastapäeval tahaks hetkeks peatuda nende sündmuste juures, mis iseloomustavad iseseisvuse väljakuulutamise momenti Rakveres. Meie iseseisvuse saamise ajalugu on alles veel olemata tema trükitud vormis, mispärast peab kasutama neid katkendeid, mis siin-seal ilmunud või ühe või teise tolleaegse käest kuuldud.

Ajal, mil iseseisvus oli Tallinnas juba välja kuulutatud, olid enamlased veel Rakveres seisukorra peremehed. Kuid ka siin olid nende tunnid loetud ja oli karta, et nad enne langemist mõne erakorralise vägivallateoga hakkama saavad, missugune arvamine leidis hiljem Jõhvi veretöös kinnitust.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!