Kunstniku isa tõusis hauast

Autor: Andres Pulver • 9. veebruar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Palermo veretöö ohvrite väljakaevamine.
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Rakverest pärit tuntud kunstniku Hando Mugasto isa Aleksander Mundström on üks Palermo metsas enamlaste poolt toime pandud massimõrva ohvritest. Aga tema lugu on eriti kummaline, nimelt tõusis maha lastud mees hauast ja kõndis koju, et mõned nädalad hiljem siiski surra.

Rakvere linn oli Eesti Töörahva Kommuuni enamlaste võimu all alates 16. detsembrist 1918 kuni 11. jaanuarini 1919. aastal. Selle aja jooksul toimus seal kolm massihukkamist ja kokku kaevati 1919. aasta 17. jaanuaril kolmest ühishauast välja 82 surnukeha. Aga neid oleks võinud olla ka 83.

Aleksander Mundström (ka Monstrum) minestas hetk enne kogupauku ja kukkus teadvusetult hauda, kus ta mõni aeg hiljem laipade all toibus. Paraku ei kujunenud tema „uus“ elu kuigi pikaks, sest sel saatuslikul ööl külmetus ta rängalt ning suri kopsupõletikku.

Vanad ajalehed kirjutavad, et Mundström suri 9. veebruaril 1919, suguvõsaportaal Geni annab aga surmapäevaks 5. veebruari.

Mundströmi lugu kajastati omal ajal ajakirjanduses korduvalt. Virulane kirjutas sellest 1933. aasta veebruaris väga pikalt ja põhjalikult, tuginedes Aleksander Mugasto abikaasa Anni meenutustele.

Mundströmi kui kaitseliitlase andis punastele üles tema majas allüürnikuna elanud mees, keda ajalehes lihtsalt P-ks nimetatakse.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!