Rakvere vabastamise aastapäeva tähistatakse mitmete sündmustega

Autor: Kristel Mänd • 10. jaanuar 2023
Jaga lugu
Rakvere Vabadussõja mälestussammas.
Autor: Ain Liiva/Rakvere linnavalitsus

Neljapäeval, 12. jaanuaril möödub 104 aastat otsustavatest lahingutest, mille käigus vabastasid Eesti rahvavägi ja Soome vabatahtlikud Vabadussõjas Rakvere linna. Ajaloolist aastapäeva tähistatakse nädala vältel näituste, rahvamatka, veebiloengu ja mälestusteenistusega.

Kaitseliidu Viru Maleva eestvedamisel saab alates 10. jaanuarist tutvuda Rakvere Galeriis (Pikk 15) Eesti Vabadussõda tutvustavate näitustega, mis on sündinud koostöös Eesti Sõjamuuseumi, Eesti Vabadusvõitluse Muuseumiga. Samuti on esmakordselt näitus Piirivalve, Kaitseväe ja Kaitseliidu erinevates vormidest läbi kolme aastakümne, aastatest 1990-2022. Eesti Vabadussõja ajaloo kohta saab aga ülespanekut vaadata 10.-13. jaanuaril kell 12.00-18.00 ja 14. jaanuaril kell 10.00-16.00, Vabadussõja aegseid relvi saab uudistada samas kohas 10.-14. jaanuaril.

12. jaanuaril kell 10.30 toimub Rakveres J. Kunderi tänaval asuva punase terrori ohvrite mälestusmärgi juures mälestusteenistus koos pärgade asetamise ja küünalde süütamisega, millega mälestatakse 1919. aasta alguses Palermo metsas toimunud metsiku veretöö ohvreid. Rakvere vabastamine punavõimu käest toimus Vabadussõjas kui Eesti ja Soome väeüksused sisenesid Rakverre 1919. aasta 12. jaanuari ööl ja varahommikul ning vabastasid Rakvere. See päästis muu hulgas paljude inimeste elu, sest bolševikud ei jõudnud massimõrva Palermo metsas lõpuni viia ja kõiki vange hukata.

Seotud lood

14. jaanuaril toimuv „Viru maleva rahvamatk" kulgeb Viru-Jaagupi kunagise koolimaja juurest kuni Palermos, J. Kunderi tn punase terrori ohvrite mälestusmärgini peamiselt kergliiklus- ja kõnniteedel. Bussid väljuvad Rakvere Spordikeskuse eest kell 9.30 ning tagasi liiguvad Viru-Jaagupisse kell 14.00 ja 15.00. Kogunemine Viru-Jaagupi koolimaja juures kell 10.15, kell 10.30 avatseremoonia ja kell 10.45 start. Matk toimub Rakvere-Luige te kaudu, orienteeruv pikkus 13 km.

Matkalisel palutakse kindlasti eelregistreerida aadressil [email protected] kuni 11. jaanuaril kella 15.00ni. Matkama võivad tulla ka need, kes eelregistreerimist ei tee, kuid eelregistreerimine aitab korraldajatel paremini organiseeirda transporti neile, kellele see on vajalik.

Eesti Vabadussõjas Rakverega linnaga seotud vabastuslahingud kestsid ajaperioodil 16. detsembrist 1918 kuni 12. jaanuarini 1919.

Täpsemalt saavad ajaloohuvilised sellest teada SA Virumaa Muuseumid ajaloolase Uno Trummi veebiloengust „Rakvere langemine ja vabastamine", mida saab vaadata siit:

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!