Vanad kohtulood: Iseperemehe peremehetsemised ja kummaline koduvägivald

Autor: Andres Pulver • 21. veebruar 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Just selles majas Rohuaia ja C. R. Jakobsoni tänava nurgal asus omal ajal Rakvere vangla.
Autor: Andres Pulver

1930.-te aastate alguses tegutses Rakveres ja Virumaal paras pätt August Reitel, keda kutsuti Iseperemeheks. Enne Eesti riigi 15. sünnipäeva 1933. aasta veebruaris saadeti Iseperemees viimaks trellide taha.

Kohtunik mõistis August Reiteli ja tema kambajõmmi Arnold Kuldvere süüdi petmises ja peksmises ning määras kummalegi esimese kuiriteo eest kuus ja teise eest kolm kuud ehk kokku üheksa kuud vangistust.

1932. aasta 15. novembril marssisid August Reitel ja Arnold Kuldvere Pehka külas elanud Juhan Auliku tallu ja esitlesid end lehmade kokkuostjatena lihunik Vollmanni ülesandel.

Aulikul oligi plaan lehm müüa ja nii saadi kaubale, tehingu hinnaks lepiti kokku 22 krooni. „Kokkuostjatel“ aga sularaha polnud ja nii andsid nad eakale mehele tšeki, mille alusel pidavat Vollmann raha välja maksma.

Lehm tapeti ning Reitel ja Kuldvere jäid veel ööseks Auliku juurde, et hommikul Rakveresse sõita. Tapetud loom müüdi hoopis lihunik Landbergile. Aulikule aga öeldi, et õhtul kella kaheksa ajal tuleb Vollmann Kuldvere juurde koju ja maksab lehma peremehele kinni.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!