Seemnevana salapärane kadumine paljastas jõhkra mõrvaloo

Autor: Andres Pulver • 25. märts 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Palkoja talu 1973. aastal. Oma viimasel reisil Seemnevana sinna ei jõudnudki.
Autor: Vello Klein/Eesti Geoloog

1921. aasta märtsi lõpul pandi Arbaveres toime veretöö, mis pööras pea peale paljude põhjaranniku põllumeeste elu ning mille lahti harutamiseks kulus kriminaalpolitseil rohkem kui aasta.

Okupatsiooni ja Vabadussõja aastail tundis terve Virumaa ja põhjaranniku rahvas Tallinnast Narvani mööda maad kevaditi ringi rändavat kühmu vajunud vana meest, kes oma kaubakastiga talust tallu ja külast külla rändas.

Tema kaubaks olid maarahvale nii vajalikud aedviljaseemned ja ka värvid kangaste värvimiseks, mis pikkadel talveõhtutel kootud, aga ka ravimid. Seda kõike tõi igal kevadel Seemnevana, nagu teda rahva seas tunti. Tema õiget nime — Gustav Sukamäe — teadsid vähesed. Tähtis oli hoopis, et tema seemned, värvid, isegi mõningad arstirohud olid hea kvaliteediga ja ka hinnalt odavad.

Seemnevana oli oodatud külaline igas talus. Peale selle, et ta nii vajalikku kaupa tõi, oli Seemnevana ka hea jutuvestja ja õhtutel kogunes tallu, kuhu rändkaupmees ööbima jäi, muudki külarahvast maailma uudiseid kuulama.

Aastate jooksul oli Seemnevanal välja kujunenud kindel marsruut, millest ta päevase täpsusega kinni pidas. Ainus asi, millest Seemnevana kunagi juttu ei teinud, oli tema teenistus. Rahva seas levis arvamine, et Seemnevana on pururikas mees, kes oma raha kogu aeg kaasas kannab. See kuulsus aga maksis heasüdamlikule ja abivalmis mehele elu.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!