Koolijuhi nimekaimu kutsuti Rakvere koletiseks

Autor: Andres Pulver • 8. aprill 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Karl Voldemar Leetberg ehk Rakvere koletis.
Autor: Rahvusarhiiv

Tunnustatud keelemees Kaarel Leetberg, kes aastatel 1922-1933 oli Rakvere poeglaste gümnaasiumi direktor, kasutas ka eesnime Karl. Pärast 1922. aastat või tõenäoliselt just eriti 1922. aasta lõpu poole ta seda aga ilmselt teha ei tahtnud.

Nimelt peeti 1922. aastal Karl Leetbergi üle mitu kohtuprotsessi, milles selle nimega noort meest süüdistati vägistamistes ja mõrvades ning mis päädisid 22-aastase Karl Voldemar Leetbergi surma mõistmisega. Ajakirjandus tituleeris Karl Leetbergi Rakvere koletiseks.

Keelemees Karl Johannes Leetberg oli 1922. aastal oma nimekaimust 33 aastat vanem ehk 55-aastane. Aga mingit pidi olid nad sugulased tõenäoliselt küll, mõlemad pärit Vihula kandist.

Karl Voldemar Leetberg oli sündinud 27. aprillil 1900 ja õppinud lukksepaks, kuid kindlat ametit ta ei pidanud – tegi juhutöid ja käis vargil. Juba 14-aastaselt oli temas tärganud vägistamistung ning enne kohe jutuks tulevaid vägistamisi oli ta juba vähemalt kolm vägistamist toime pannud, kuid alaealisuse ja valitsuste vahetumise tõttu karistuseta jäänud.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!