Punane kukk võttis korraga pool küla

Autor: Andres Pulver • 2. juuni 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Sellel 1931. aastast pärit illustreerival fotol on näha, et ega tuli eriti midagi hoonetest järele ei jätnud.
Autor: Eesti Tuletõrjemuuseum

90 aastat tagasi ründas punane kukk Uudeküla ja loomadele kartulite keetmine lõppes sellega, et tuleroaks läks 17 hoonet ja peavarjuta jäi veerandsada inimest.

Uudeküla küla põhjapoolses otsas asunud Karl Uudekülli talu teenija Lisette Lints läks 1933. aasta 2. juuni pärastlõunal kella kolme paiku karjakööki loomadele kartuleid keetma. Ta tegi katla alla tule kuiva haoga ja läks ise muid asju ajama ning naasis alles tükk aega hiljem.

Kui teenija karjakööki tagasi läks, oli selle katus juba tules ja leegid olid kandunud ka naaberhoonetele. Tuul puhus põhjast ning kandis sädemeid otse tihedalt koos asuva küla peale.

Kuigi tuletõrje kutsuti kiiresti kohale, oli esimeste pritsimeeste saabudes leekides juba hulk hooneid. Lisaks Väike-Maarja tuletõrjujatele saabus ka autoprits Rakverest, Tapalt saatis aga politseikomissar Tamsallu nelja vaguniga erirongi pritsimeeste kiireks kohaletoimetamiseks.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!