Kullaentusiastid ennustavad sajandi sügavaimat majanduskriisi, keskpangad krabavad kulda

Autorid: Indrek Mäe, Simo Sepp • 28. juuni 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Viru-Nigula vallas asuva Malla mõisa omanik Asse Sauga sõnul on majanduslanguse trend juba alanud ning langus tuleb ilmselt viimase saja aasta sügavamaid.
Autor: Ain Liiva/Virumaa Teataja/Scanpix

Alanud on sajandi suurim majanduslangus ja isegi keskpangad üle maailma on asunud kulda varuma, räägivad Eesti kullaentusiastid, kes imestavad, miks istub Eesti Pank endiselt võlakirjades, mis on nende sõnul paugueelses mullis.

Asja kõrvalt kommenteeriv investor Tõnn Talpsepp ei näe olukorda nii mustvalgena.

„Kulda on Eesti Pangal väga vähe, vaid 256,6 kilogrammi,“ tunnistas Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja Kaari Kumari.

Sedagi kulda on Eesti Pank säilitanud pigem ajaloolisest väärtusest kui finantsilistest kaalutlustest tulenevalt, ütles ta ja lisas, et Eesti Pank investeerib selle asemel kõrge krediidikvaliteediga riiklikesse võlakirjadesse.

Samal ajal näevad paljude teiste riikide keskpangad turvasadamat just kullas ning on asunud võlakirju väärismetalli vastu välja vahetades oma portfelli hajutama. Eesti Pank seda teha ei paani.

"Mul on hirm"

„Päris ausalt, mul on veidi hirm Eesti majanduse tuleviku pärast. Minu arvates pole tänases globaalmajanduslikus situatsioonis mõistlik kõiki mune ühte korvi panna,“ nentis Viru-Nigula vallas asuva Malla mõisa omanik Asse Sauga, kes on investeerimiskullaga tegeleva Auforti nõuandja ja investor.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!