Tarmo Soomere: kliimamuutused ei ole enam tõsielusari, see on päris elu

Autor: Neeme Korv • 30. juuli 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.
Autor: Raul Mee

Kliimamuutuste mõjud ka ärilises mõttes on eri kohtades radikaalselt erinevad ning probleemide kõrval on osa maailmast suures võidus, rääkis Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

Võib vist öelda, et kuumarekorditega tuleb kliimamuutuse teema vahetult iga inimeseni?

Need kuumalained on teadvustanud vähemasti osale inimkonnast, et kliimamuutused on tõepoolest kohal. Et nad ei ole kuskil kaugel, ega neid ei registreeri mitte enam teadlased mingite mõõteriistadega, vaid on tõepoolest kohal. Nad on kohal mitte ainult väga suurte temperatuuride kaudu, vaid ka Eestis: kui Viimsis ei saa enam, ei saa enam muru kasta, hakkab tasapisi tekkima arusaam, et see ei ole reality show, isegi mitte pohmell, vaid see ongi elu, mida sa pole märganud. See ongi mitte enam hea uus ilm, vaid hea kuum ilm.

Hiljuti kirjutati Tallinna ümbruse nn kuldse ringi valdadest, kus on väga jõukad inimesed ja nüüd valitseb veepuudus.

Vesi on selline komponent meie elus, ilma milleta me ei saa eksisteerida, ilma milleta ei saa endale toitu kasvatada. Me saame hakkama väga karmi külmaga, me saame hakkama väga sooja ilmaga. Kui vesi otsa saab, kui jõed järved ära kuivavad, siis me oleme tõelises hädas. Eesti on tegelikult üks väga õnnelik maa selles mõttes, et meil on tohutu veeressurss ja mitte niivõrd Peipsi järves või Võrtsjärves või Läänemeres, vaid puhta mageda vee ressurss meie põhjavee näol. Selle, et kastmiseks vett ei jätku, elame veel üle. Aga põhjavee taastumiseks kulub mitte mõni vihmahooaeg, selleks kulub pigem sajandeid ja aastatuhandeid. Ja arvata võib, et sõjad maa pärast on juba lõppemas ning alanud on sõjad vee pärast.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!