Ürgandekas arhitekt kavandas rea märgilisi hooneid

Autor: Andres Pulver • 14. august 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Kuigi on raske uskuda, aga sellel pildil on Uno Tölpus 33-aastane.
Autor: Eesti Arhitektuurimuuseum

Kundast pärit arhitekt Uno Tölpus põles ereda leegiga ja lahkus ülekohtuselt vara, kuid jättis endast vägeva pärandi rea märgiliste hoonete näol.

Uno Tölpus sündis 14. augustil 1928 Kundas, seega möödub tema sünnist alles 95 aastat, kuid juba pea 60 aastat pole teda enam meie hulgas.

Tallinna tehnikaülikool annab välja Uno Tölpuse nimelist stipendiumi ja selle tutvustuses öeldakse, et Uno Tölpus „oli loomupärase andega särav arhitekt, kes ei hoidnud end tagasi ei töö murdmisel ega ka pidutsemisel. Parimas loomeeas siit ilmast lahkunud Tölpusest jäi maha helge legend ning terve rida oma ajastu parimat arhitektuuri.“

Tölpus astus 1946. aastal Tallinna Polütehnilise Instituudi ehitusmehhaanika teaduskonda arhitektuuri erialale. Tänu oma väga heale õppeedukusele vabastati ta õppemaksust ning tema diplomitöö vääris parimat hinnet.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!