Ameerika onu saiapätsid kasvatasid armastust isamaa vastu

Autor: Andres Pulver • 2. september 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Eesti vabariigi aastapäeva paraad Rakvere turuplatsil.
Autor: SA Virumaa Muuseumid

Kooliaasta alguse puhuks on paslik meenutada vanu koolilugusid. Eks ole koolilapsed läbi aegade ikka ühesugused oma vempude ja krutskitega. Ja tüütutest kohustustest kõrvale hiilimisega.

Alljärgnev lugu ilmus ajalehes Virulane täpselt 90 aastat tagasi, 2. septembril 1933. Ning eks ta oli ka toona sihitud just kooliaasta algusele.

„Mitte alati meie iseseisvuse ajajärgul pole meie olnud nii iseteadvad vabariigi kodanikud, kes oleks olnud valmis avaldama oma isamaalisust või kas tormis ja vihmas. Mitte alati pole ka meil olnud võtta oma käega saia, nagu teeme seda praegu, kui oleks selleks vaid vajaline rahanatukene taskus.

Alljärgnev lugu on pärit ajast, mil alles lõppesid verised võistlused ülivõimsa vaenlase vastu, mil võidukad koolipoisid tulid tagasi väerindelt ja üleolevalt oma vähematele velledele, kes pidid samal ajal kodus istuma, vaadates, asusid uuesti koolipinki.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!