Galerii: President Alar Karis rääkis Kundas haldusreformi mõjudest ja tulumaksu jaotamisest

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 23. oktoober 2023
Jaga lugu
President Alar Karis tutvus Viru-Nigula valda tehtud visiidi käigus ka Kunda sadama plaanidega. Fotol on president koos Kunda sadama juhi Daimar Truijaga.
Autor: Raigo Pajula

Eelmise nädala neljapäeval külastas president Alar Karis Viru-Nigula valda ning töötukassa Lääne-Virumaa esindust. Kohtumistel räägiti kohalikust ettevõtlusest, tööjõuturu olukorrast ning haldusreformi mõjudest.

Kunda tsemendimuuseumis järgis Alar Karis traditsiooni ja jäädvustas oma käe jälje tsementi. Kunda sadam andis presidendile ülevaate oma tegevustest ja edasistest plaanidest seoses laienemisega ning Kunda linna klubis toimus intervjuu Vikerraadio otse-eetris ajakirjanik Mirko Ojakiviga võimu usaldusväärsusest.

"Rääkisime Kunda linna klubis Vikerraadio otse-eetris ajakirjanik Mirko Ojakiviga võimu usaldusväärsusest, Eesti poliitikast ning kas ja millise poole olen ma selles valinud. Ma valin alati poole. Aga arutasime ka erakorraliste valimiste võimalikkusest, samuti näiteks sellest, milline oleks õiglasem tulumaksu jagamine, kui inimene elab ühes omavalitsuses, aga töötab teises ja ka sellest, kus võiks Eesti avada uued saatkonnad," võttis Karis ise kokku antud intervjuu.

Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaumi ütles Karisega kohtudes, et hea asukoht ja ühendus maalt ning merelt, tööstuse traditsioonid ning kohalikud inimesed on need põhjused, miks Kunda on hea koht ettevõtluseks ja aitab piirkonnal areneda.

Jutuks tulid ka haldusreformi mõju ning kutseharidusega seotud küsimused. Samuti kõneldi maksundusest, näiteks sellest, et tulumaks laekub reeglina sellesse omavalitsusse, kus elatakse, aga mitte selle omavalitsuse eelarvesse, kus inimene tööl käib. See teema on Viru-Nigula vallas oluline, sest mitmete kohalike ettevõtete kõrgepalgalised juhid elavad mujal ning seetõttu ei panusta nad enda palgalt ka valla eelarvesse.

Lajos ASi ja ELER Hydraulicu juhataja Erko Vallbaumiga rääkis president ettevõtlusest ning miks ettevõtja peaks Kundas tegutsema.

Enne Kundasse sõitmist käis president Rakveres, kus külastas töötukassa Lääne-Virumaa esindust ja kohtus töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli ja osakonna juhataja Kristi Moldauga.

"Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel ja Lääne-Viru osakonna juhataja Kristi Moldau andsid Rakveres ülevaate Eesti ja ka kohaliku piirkonna tööjõuturu seisust ja muredest. Kuulsin neilt, et kuigi tööjõuturu numbrid seda veel ei näita, on tunnetus siiski murettekitav. Samuti tuleb Töötukassal kokku puutuda inimeste vaimsetervise muredega, mis on kasvanud kriisiaastatel," märkis Karis.

President Alar Karise käe jälg Kunda tsemendimuuseumis.
Autor: RAIGO PAJULA

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!