Erik Moora kliimaprobleemi lahendusest: katastroofist päästab meid siiski vaid kapitalism

Autor: Birjo Must • 17. november 2023
Ainult tellijale
Jaga lugu
Erik Moora tõdes tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”, et Euroopa püüab end ära petta nn rohekasvu mudeliga, mille järgi on majanduskasv võimalik ka planeeti hävitamata - selle jaoks on lihtsalt juba liiga hilja.
Autor: Raul Mee

Kui tahame ülisuurt kliimaprobleemi tõesti lahendada, aga mitte katastroofi sattuda, on kapitalism ainus võimalus, rääkis ClimaCashi kaasasutaja ja Poliitikaguru toimetaja Erik Moora.

„Praegune majandusmudel toob meile ühelt poolt meeletult edu, aga teistes kohtades meeletult hävingut. Selle majandusmudeliga tuleb ilmselgelt tegeleda, sest väga pikka aega pole lahendusi leitud,“ tõdes Moora reedel toimunud tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.

Uue mudeli otsing taandatakse aga Moora sõnul kahetsusväärselt mõttele, kuidas meile tahetakse kommunismi peale suruda ja kapitalismi maha võtta. „See on kiuslik jutt ja vale lähenemine,“ märkis ta. Moora sõnul domineerivad uusi majandusmudeleid puudutavas kirjanduses kaks küsimust.

Esiteks, kuidas suhtuda majanduskasvu ja kus on selle piirid? „Ka Eestis on see ketserlik küsimus avalikus diskussioonis peamine, kuid võiksime vaadata asja palju laiemalt,“ rääkis Moora.

Teine küsimus on, kas kasvu on võimalik lahti siduda keskkonna hävitamisest. „Iseenesest oleks see hea tulemus – majandus saab kasvada, samal ajal kui emissioonid kukuvad. Mõnes riigis on see õnnestunud, aga enamasti pole see olnud piisav,“ rääkis Moora, tuues positiivseks näiteks Inglismaa. Siiski on positiivse muudatuse mõju liiga aeglane.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!