E-etteütlus algab kell 10.25

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 14. märts 2024
Jaga lugu
E-etteütlus
Autor: Ken Mürk/ ERR

Kõik, kes oma emakeelest lugu peavad, võiksid täna kell 10.25 teha kaasa e-etteütluse, mis on hea võimalus tähistada tänast emakeelepäeva.

E-etteütluse tekst loetakse Vikerraadio eetris ja ERR.ee portaalis ette täna kell 10.25, teksti saab esitada kella 11ni lehel etteytlus.err.ee.

Järjekorras juba 17. korda toimuvat Vikerraadio e-etteütlust saab kaasa teha Eestis ja välismaal, osalemiseks läheb vaja vaid seadet teksti kirjutamiseks ning ligipääsu internetile, teatab ERR pressiteate vahendusel. Etteütluse tekst tuleb sisestada lehele etteytlus.err.ee, valida kategooria ja täita kontaktandmed.

Etteütlusele pühendatud saade algab Vikerraadios kell 10.05, kus jagatakse veel viimaseid nõuandeid. Etteütluse tekst loetakse esmakordselt ette kell 10.25, teksti esitatakse mitu korda järjest. Etteütlust saab kirjutada kella 11ni. Etteütluse teksti saab kuulata nii raadiost kui ka veebist Vikerraadio kodulehe vikerraadio.err.ee ja Eesti Raadio mobiiliäpi kaudu. Samaaegselt raadioeetriga ilmub ERR.ee portaali vaegkuuljatele mõeldud video, kus teksti saab lugeda huultelt. Raadioeetris esitab teksti Kaja Kärner, videos Veronika Uibo.

Vikerraadio kuulutab võitjad välja kell 14.05 algavas saates, kus selgitatakse tekst ja võimalikud veakohad ka lahti. Lisaks üldvõitjale avalikustatakse saates parimad kuues kategoorias: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja emakeeleõpetajad, muu emakeelega inimesed, vaegkuuljad ning välismaal elavad-õppivad eestlased. Eriauhind antakse parimale nutiseadmega kirjutajale ning auhindu loositakse välja kõikide osalejate vahel.

Korrektne tekst koos paralleelvariantide ja veaohtlike kohtade selgitustega pannakse üles etteütluse lehele ja ERR.ee portaali. Etteütluse päeval saab kirjutamise käigus tekkinud küsimusi täpsustada kella 16ni keelenõuande telefonil 631 3731.

Etteütluse toimkond kutsub kõiki aktiivselt osalema ja kirjutatud teksti lehel ka esitama. Etteütluse järel avaldatakse vaid võitjate nimed, osalejad saavad enda kirjutatud teksti korrektse tekstiga võrrelda pärast tulemuste kokkuvõtet.

Vikerraadio korraldab e-etteütlust koos Eesti Keele Instituudi ning Haridus- ja Teadusministeeriumiga. 2024. aasta e-etteütluse teksti koostasid Tallinna Ülikooli kirjandusõpetuse ja eesti kirjanduse nooremlektor Joosep Susi, Eesti Keele Instituudi juhtivkeelekorraldaja Peeter Päll, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja Maire Raadik, Eesti Keeletoimetajate Liidu esimees, Tartu Ülikooli keelenõunik Helika Mäekivi, Tallinna Ülikooli emakeeledidaktika lektor Merilin Aruvee, Haridus- ja Teadusministeeriumi keelepoliitika nõunik Helin Kask ning Vikerraadio vastutav toimetaja, "Keelesaate" autor Piret Kriivan.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!