Rakvere ettevõtja läheb uue tootega päikeserandu vallutama

Autor: Aivar Hundimägi • 17. märts 2024
Jaga lugu
Käesolev aasta on metallitööstuse Võidu Invest omanikul Siim Aasale olulin, sest eesmärk on leida Lõuna-Euroopas kliendid masinale, mille loomisele kulutas seni peamiselt allhanget teinud ettevõte mitu aastat.
Autor: Aivar Hundimägi

Rakveres tegutsev metallitööstus Võidu Invest kasutas pandeemiast tekkinud pausi uue toote loomiseks. Sel aastal üritatakse kanda kinnitada Hispaanias, kus ettevõtte omaniku Siim Aasa veedetud puhkus andis tõuke oluliseks äripöördeks.

„Kui COVIDi tõttu pandi kõik kinni ja meie põhitöö seisis, siis mõtlesimegi, et meil oleks selleks ajaks vaja mingit tegevust,“ ütleb Siim Aas. „Esimene enda loodud toode oli võibolla natukene üle meie toonaste oskuste. Oleks võinud mõne lihtsama asjaga proovida, aga nüüd on järgmisi tooteid lihtsam teha,“ lisab ta.

Seni allhanget teinud Võidu Invest hakkas koroonapandeemia ajal looma enda toodet, mis valmis mullu. Selle tutvustamiseks korraldati Hispaanias demopäev ning leiti ka esimene huviline.

„Esimest masinat me ei julgenud väga kaugele müüa, sest töö käigus tekivad ideed, kuidas seadet paremaks teha ning kaugemal oleks seda olnud vajadusel ebamugavam ja kulukam remontimas ja hooldamas käia,“ põhjendab Siim. Eesti aga uue masina testimiseks ei sobinud, sest meie rannad on liiga väikesed ja suved lühikesed.

Eelmisel aastal saadud kogemus julgustab ettevõtjat alanud aastal aktiivsemalt müügitööd tegema. Hakatakse otsima edasimüüjat ning loodetakse saada ka esimesed tellimused. Alguses Hispaanias ning hiljem juba ka teistes mereäärsetes riikides, kus asuvad pikad liivarannad ja käib palju turiste.

Hispaania valiti esimeseks turuks seetõttu, et uue toote väljatöötamise idee hakkas Siimul idanema Hispaanias puhates. Seal õnnestus leida ka esimene huviline, kes oli valmis uut masinat katsetama.

Aastaid tagasi veetis Siim rannapuhkust Hispaanias ja sattus ühel varajasel hommikul nägema, kuidas toimub liivaranna prahist puhastamine. „Ma polnud varem seda näinudki, sest tavaliselt tehakse see töö ära enne, kui inimesed hakkavad hommikul randa tulema,“ räägib ta.

Traktori taga on Rakveres loodud randade puhastamise masin, mis oma tehnoloogia poolest erineb senistest.
Autor: Võidu Invest

Mõni aeg hiljem korraldas Viru-Nigula vald liivapuhastuse masina esitluse, mida ka Siim läks vaatama. Kundas ja Hispaanias kogetu pani ettevõtja peas idanema uue äriidee ning ärgitas ostma uuesti lennupileti Hispaaniasse, kuid nüüd juba eesmärgiga teha enda üle kümne aasta tegutsenud ettevõtte arengus oluline pööre.

Hispaaniasse jõudes hakkas Siim otsima kontakte sealse kommunaalametiga, kes ranna puhastamise eest vastutab. „Inglise keelt nad väga hästi ei räägi ja minul pole ka hispaania keelest suurt aimu,“ sõnab Siim.

Esimesest keelebarjäärist aitas üle rannas rätikuid müünud tumedanahaline mees, kes tõenäoliselt oli pärit Marokost ning pidi turistidega suhtlemiseks oskama inglise keelt. Siim loovutas talle 10 eurot ja sai vastu telefoninumbri, millele helistades õnnestus leppida kokku kohtumine randade puhastamise eest vastutavas asutuses.

„Kohtumisel tegin käte ja jalgade ning telefonis oleva tõlkeprogrammi abil selgeks, mida soovin. Nemad viisid mind kokku kohaliku operaatoriga, kes randasid koristas,“ meenutab ettevõtja.

Edasi läks juba lobedamalt, sest randade koristaja oli kümme aastat olnud abielus inglannaga ning rääkis vabalt inglise keelt. Ühise lõunasöögi ajal uuris Siim, mis võiks sellel masinal olla teisiti võrreldes senistega.

Tagasi koju jõudes otsustati hakata arendama enda toodet. Kogu protsess sarnanes tundmatus kohas pea ees vette hüppamisega, sest Võidu Investil ei olnud tootearenduse kogemust. „See oli meile kõva kooliraha ja kui EAS poleks seda toetanud, siis oleks see olnud meile väga valus kooliraha,“ tunnistab Siim.

Rakvere ettevõtte loodud masin Hispaania randa puhastamas.
Autor: Võidu Invest

Mitu aastat tööd ning eelmisel aastal sai Võidu Invest valmis enda esimese toote – liiva puhastamise masina.

Uue toote loomine oli Siimu sõnul suur väljakutse, mille muutis keeruliseks pinnas, millel seade töötab. Ja kui juba luua, siis pead tegema midagi paremini, et sinu eeliseks ei oleks ainult odavam hind.

Siim Aas, Võidu Investi omanik
Oleks võinud minna seda teed, mida teevad teised ja oleks aega kokku hoidnud.

„Uurisime analoogseid tooteid ja otsustasime, et meie masin tuleb harjastega. Teised kasutavad vibreerivat linti. Uue süsteemi välja mõtlemine ja loomine võttis palju aega. Tagantjärgi võib öelda, et oleks võinud minna seda teed, mida teevad teised ja oleks aega kokku hoidnud,“ meenutab Siim.

Ta lisab, et harjased korjavad paremini sodi kokku ja seetõttu on masin teistest efektiivsem. Lisaks on meil mõned funktsioonid, mida teistel ei ole. Meie konkurentsieeliseks on digitaalsus ehk masin kogub tööd tehes erinevaid andmeid, annab teada, millal tuleb hooldusesse minna jm, lausub Siim.

Kui masin valmis, siis võttis Siim taas ette reisi Hispaaniasse, seekord koos enda ettevõtte esimese oma tootega ja korraldas seal omavalitsuse ning randade puhastamisega tegeleva ettevõtte esindajale demopäev.

„Saime kohaliku ettevõttega esialgse kokkuleppe, et anname neile kaheks kuuks masina testida ja pärast seda nad ostavad selle meilt ära, sest plaanisid oma vana masina vahetada välja,“ lausub Siim.

Läks aga teisiti. Pärast edukat esitlust otsustas omavalitsus, et hoiab raha kokku ja hakkab ise randa puhastama. Tööst ilma jäänud ettevõttel kadus seetõttu huvi masina ostmise vastu.

Võidu Investi loodud masin jäeti talvepuhkust veetma Hispaaniasse, sest kevadel on plaanis seal uus esitlus korraldada. „Nüüd julgeme hakata pakkuma ka teistele,“ ütleb Siim.

Lõuna-Euroopa kõrval on ahvatlev turg näiteks Dubai, kuhu eelmisel aastal õnnestus Siimu teada ühel Saksamaa tootjal müüa kuus masinat. Palju ilusaid liivarandu on ka USAs, kuid sinna eksportimine tähendab suuremat transpordikulu.

Võidu Investi toote demopäev Hispaanias

Võidu Investi loodud randade puhastamise masina esitlus Hispaanias. Fotod: Võidu Invest

Käesolev aasta on Võidu Investile väga oluline. Saabub tõehetk, kas aastaid tehtud töö kannab lõpuks vilja. Eelmisel aastal saadud kogemuse tõttu on ettevõttes asutud arendama ka väiksemat mudelit. See tuleb madalama hinnatasemega ja sobib väiksematele randadele.

„Esimene masin tuli natukene suur ja eeldab ka suurt traktorit, mis seda veab ning ka suurt ala, mida puhastada,“ märgib Siim. Tema teada toimub 7-10 kilomeetri pikkuse ranna puhastamine Hispaanias tavaliselt kahe masinaga, mis hakkavad kell 5 hommikul tööga pihta ning 9-10 on töö tehtud. Kui seda tööd regulaarselt teha, siis hakkab ka puhastamiseks kuluv aeg vähenema.

Võidu Investi masin suudab tunnis sõita läbi kaks hektarit, kui samal ajal peab liiva puhastama, siis on läbisõit väiksem ja sõltub sellest, kui sügavalt tööd tehakse.

Lipsu ja mugava kontori asemel tunked ning külm angaar

Rakverest pärit Siim on ettevõtlusega tegelenud üle kümne aasta. Ülikoolis õppis ta pangandust ning tal oli ka praktikakoht Eesti noorte ühe unistuste tööandja juures ehk LHV Pangas.

„Oli võimalus jääda Tallinna, kuid otsustasin ikkagi tulla kodukohta Rakverre tagasi,“ ütleb Siim. „Tallinnas on väljavaateid palju, aga mulle sealne elukeskkond ei meeldi. Siin on küll midagi teha raskem, väike koht ja tarbijaid vähe… Toota siin saab, aga müüma pead mujal“.

Siim Aas, Võidu Investi omanik
Olen kogu aeg vastupidi liikunud.

Siim alustas ettevõtjana 200 ruutmeetrises soojustamata angaaris. „Olen kogu aeg vastupidi liikunud,“ lisab ta ning selgitab, et kui tavaliselt alustatakse metallitööstuses lõikamise, keevitamise, puurimise ja painutamisega ning toodete värvimine lisandub hiljem, siis Võidu Invest alustas kohe metalltoodete värvimisega.

„Alustasin täitsa nullist ja sai ka koostööpartneri veoautosid tuksi keeratud ja seda probleemi Soomes lahendatud. Siis mõtlesin küll, et oleks võinud pigem panganduse valida, kuid kuna olin võtnud juba äriga tegelemiseks laenud peale, siis tuligi kõik korda ajada, sest muidu oleks oma CV ära rikkunud,“ meenutab Siim ettevõtjatee algust.

Kui liivarandade puhastamise masinate müük läheb Võidu Investil hästi käima, siis ühe suure probleemiga võib Siim Rakveres silmitsi seista. Lääne-Virumaale tegutseb mitmeid edukaid metallitööstusi, mis tähendab, et kui töömaht kasvab, siis saab keevitajate ja inseneride leidmine olema väga keeruline.

Praegu on Võidu Investil ca 20 töötajat. Nende arv on püsinud stabiilne ning tööjõuvoolavus on Siimu sõnul olnud minimaalne. Firmat arendades on tema eesmärk mitte suurendada kiiresti töötajate arvu, vaid otsida võimalust, kuidas luua suuremat lisandväärtust.

Metallitööstusest saab keskkonda muuta aitav ettevõte

Kümne aasta pärast ei näe Siim enda ettevõtet enam metallitööstusena. „Soov on liikuda keskkonda muuta aitava ettevõtte poole ja randade koristamine on esimene samm selles suunas. Muidugi on oluline, et klient saaks hea toote, aga samuti on oluline, et see toode muudaks elu paremaks ja aitaks keskkonda hoida,“ räägib Siim.

„Meie eesmärk ei olegi, et kuskil Indias hakatakse meie masinaga randu puhastama. Kui suudame natukenegi aidata kaasa, et sellistes riikides hakatakse randade puhastamisele mõtlema, siis see on juba hea,“ lisab ta.

Investeering ühe masina loomiseks oli üle poole miljoni euro. Selleks, et äri muutuks rentaabliks tuleb Võidu Investil aastas neid masinaid müüa10-20. „Me teame, et üks meie konkurent on müünud ühte mudelit 10 aasta jooksul 250 tükki. See annab alust arvata, et nõudlust on,“ märgib Siim.

Ta usub, et tulevikus randade puhastamise masinate vastu nõudlus kasvab, sest inimesed muutuvad keskkonna suhtes üha hoolivamaks. Praegu on maailmas veel palju paiku, kus inimtööjõu kasutamine randade puhastamiseks on odavam, kui masina ostmine, aga see tõenäoliselt ka muutub.

„Üha rohkem saadakse aru, et kui sa teed oma rannad korda ja hoiad prügist puhtana, siis tähendab, et riiki külastab rohkem turiste ja riik teenib rohkem maksuraha. Randade puhastamine on küll kulu, aga see on suhteliselt väike kulu võrreldes sellega, mis sul on võita, kui turistid tahavad sinu randades käia ja seal puhata,“ räägib ettevõtja.

Kui küsin, et kas ta ei ole hiljem kahetsenud, et ei läinud tööle LHV Panka, mille paljudest töötajatest on saanud ka börsil kiiresti väärtust kasvatanud kodumaise panga aktsionärid, ütleb Siim: „Umbes iga viie aasta tagant tekib mingi tüdimus ja mõtled, et äkki prooviks midagi muud. Kõige hullem on siis, kui areng seisab või kui ongi keerulised ajad. Aga uue asja tegemine on põnev.“.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!