Sirje Rebane tunneb end tänu sõpradele kui päikeselaevas

Autor: Piret Linnamägi • 30. märts 2024
Ainult tellijale
Jaga lugu
Sirje Rebase tantsurühm tantsimas Uhtna külaväljakul.
Autor: Erakogu

Elujõulise rahvakultuuri alustalad on tugevad kogukonnad, motiveeritud ja professionaalsed eestvedajad. Eesti rahvatants on osa meie vaimsest kultuuripärandist. Ja kui pärandit antakse edasi põlvest põlve, on see väärtus omaette. 1978 aasta sügisel Virumaale Kohalasse õpetajaametit pidama tulnud Sirje Rebast tuntakse, kui staažikat rahvatantsujuhti ja muidugi ka hea õpetajana.

Rahvatantsu traditsiooni hoidmise ja väärtustamise ning Rakvere valla kultuurielu rikastamise ning 65. juubeli ja rahvatantsu edendamise 45. tööjuubeli puhul märkas naist ka Eesti Rahvakultuuri Keskuse pere ning pärjas teda tänukirjaga.

„See tänukirja saamine oli nii suur üllatus, et ma ei jõudnud ohhetadagi. Ja kuna valla korraldatud Eesti vabariigi sünnipäeva tähistamine sattus samale päevale, mil mul oli sünnipäev, tekkis mul tõesti tunne, et mitte riik - see olen mina, vaid mina - see olen riik,“ lausub märgatu.

“Sirje puhul on tegemist väga andeka, rõõmsameelse ja optimistliku inimesega, kes suudab töötada mitmel rindel korraga ja mis peamine, teha seda hästi,“ sõnab Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi tantsuspetsialist Ülle Feršel.

Seotud lood

Ta meenutas, et Eesti Rahvakultuuri Keskuses töötades tegeles ta rahvatantsujuhtide koolitamise- ja rahvatantsujuhtide suvekursuse korraldamisega. “Sirjega kohtusime mõnel koolitusel. Kuna aga olime kuulnud Sirje erilisest andest ja panna tekst luulevormi ja „vürtsitada“ suure hulga huumoriga, kutsusime ta Väike-Maarja suvekursusele mõnusat meeleolu looma. Võin kinnitada, et tema poolt esitatu oli erakordselt andekas ja lõbus,” räägib Feršel.

Sirje on päritolult tegelikult täitsa võrukas ja tema lapsepõlvekodu jääb Tamme-Lauri tamme, Urvaste kiriku ja Pokumaa lähistele. „Minust sai virumaalane seitsmekümnendate lõpul, kui olin lõpetanud Tartu pedagoogilise kooli ja siia vajati õpetajat. Kooli juhtkonnale tehti järelpärimine ja nii ma Uhtnasse, paika, millest ei teadnud midagi, sattusin,“ meenutab Sirje Rebane.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!