• 22.04.24, 09:45

Naiste töötasu oli meestest 13,1 protsenti väiksem

Naiste brutotunnitasu oli eelmisel aastal 13,1% väiksem kui meestel, teatas statistikaamet. Sooline palgalõhe vähenes aastaga 4,6 protsendipunkti võrra.
Neljal tegevusalal teenisid naised meestest ka rohkem.
  • Neljal tegevusalal teenisid naised meestest ka rohkem. Foto: Liis Treimann
Möödunud aastal oli naiste keskmine brutotunnitasu 10,27 eurot ja meestel 11,82 eurot. Kõige suurem oli meeste ja naiste palkade erinevus hulgi- ja jaekaubanduse, mootorsõidukite ja mootorrataste remondi (25,5%), info ja side (25,1%) ning finants- ja kindlustustegevuse (24,9%) tegevusalal.
Neljal tegevusalal teenisid naised meestest rohkem: põllumajandus, metsamajandus ja kalapüük (-1,1%), kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus (-2,4%), veondus ja laondus (-5,6%) ning muud teenindavad tegevused (-18,4%).
Naiste keskmine brutotunnitasu oli põllumajanduses, metsamajanduses ja kalapüügis 8,49 eurot, samas kui meeste puhul oli see 8,39 eurot.
Loe lisaks
Meelis Einsteini juhitud Kunda tsemenditööstuses püsis mullu töötajate arv stabiilne ning nende keskmine kuutasu kerkis aastaga ligi 400 eurot.
  • 06.03.24, 06:15
Lääne-Virumaa ettevõtete palgavõrdlus. Vaata, kuidas muutus töötasu ja töötajate arv
Kutse-, teadus- ja tehnikaalasel tegevusel olid naiste keskmised brutotunnitasud 13,95 eurot, samas kui meeste puhul oli see 13,61 eurot.
Veonduses ja laonduses teenisid naised keskmiselt 9,96 eurot tunnis, mehed aga 9,43 eurot.
Muudel teenindavatel tegevustel olid naiste keskmised brutotunnitasud 8,90 eurot ja meeste omad 7,52 eurot.
Statistikaameti analüütiku Liina Kuusiku sõnul on palgalõhe Eestis alates 2013. aastast vähenenud 11,7 protsendipunkti võrra. „Võrreldes 2022. aastaga vähenes palgalõhe mullu kõige enam muude teenindavate tegevuste tegevusalal ning suurenes kõige rohkem haldus- ja abitegevuste tegevusalal,“ lisas ta teates.
Sooline palgalõhe arvutatamiseks lahutatakse meestöötajate keskmisest brutotunnipalgast naistöötajate keskmine brutotunnipalk. Saadud arv jagatakse meestöötajate keskmise brutotunnipalgaga ja väljendatakse protsentides. Soolise palgalõhe arvutamisel ei võeta arvesse ebaregulaarseid preemiaid ja lisatasusid.

Seotud lood

Uudised
  • 13.11.23, 13:25
Soolise palgalõhega Euroopa tipus olev Eesti lõhenes veelgi
"See on üllatav ja ebameeldiv üllatus, ma pigem oleksin arvanud, et palgalõhe kahaneb," rääkis Eesti Panga majandusuuringute allosakonna juhataja Tairi Rõõm.
Uudised
  • 06.03.24, 15:11
Palgad on hakanud pisut kiiremini kasvama
Lääne-Virumaal on palgad kasvanud pisut kiiremini kui Eestis keskmiselt ning see on maakonna keskmise palga arvestuses tabeli lõpupoolelt tasapisi keskmikke hulka kergitanud.
Arvamused
  • 04.02.23, 10:00
Anu Lill: lapsi saavad naised, nende turvatunnet tuleb tõsta
Kui naised tunneksid, et nad saavad meestest sõltumata alati ise hakkama, siis saaksid nad hea meelega rohkem lapsi, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Anu Lill.
Uudised
  • 23.03.23, 06:00
Naised, kes otsustasid üksi emaks saada: "Ma ei ole mingi joonealune erand"
“Selles pole midagi romantilist, on vaid puhtalt kliiniline protseduur. Ma olen günekoloogi juures istunud rohkem kui keskmine naine elu jooksul kokku,” räägib Helin Haga, kahe tütre ema. Üks neist on nelja-aastane ning teine vaid kuu vana.
  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele