OÜ Viru Haljastus, mille “peakorter” asub Ulvis Männiniidu aiandis, on sel kevadel muude tegemiste kõrval võtnud käsile uue projekti, mille tulemused saavad peale jaanipäeva nähtavaks kõigile soovijatele. Nimelt pani perefirma kokku enam kui poolesajast maitsetaimest koosneva näituse. Ühtteist on ka müügiks.

- Katrin Haller.
- Foto: Meelika Sander-Sõrmus
“Paljude uudissortidega teeme ka ise alles tutvust,” rääkis 20 aastat tagasi rajatud ettevõtte üks omanikke Katrin Haller. Erinevaid maitsetaimi on aiandis ka varem kasvatatud, aga sel aastal võeti asi laiemalt ette. Suurem huvi toitude rikkalikuma maitsestamise vastu tekkis Halleril möödunud aastal Tallinna Teeninduskoolis kokaõpingutel käies.
Maitsetaimede maailm on üüratult laiem kui tavapärased till ja petersell. Ka basiilik ja tüümian on üsna tuntud, aga seda, kui palju on mõlemal erinevaid sorte, teatakse juba vähem. “Sidrunbasiilik, sidrunaloisia,” tõi Haller paar näidet, mida Männiniidu maitsetaimede tänavuses kollektsioonis näha saab. Viimast saab tema sõnul tarvitada nii soolaste-, magustoitude kui puuviljasalatite maitsestamiseks.
Männiniidu aiandis kasvavad maitsetaimed varju all suurtes pottides, kuhu pererahvas nimesildid juurde paneb ja näituse tarvis valmis sätib. “Usun, et peale jaanipäeva on kogu kollektsioon külastajate jaoks valmis,” sõnas Haller ja lubas huvilistele maitsetaimede kohta ka infot jagada. “Ühtteist on meil ka müügiks,” lisas ta.
Artikkel jätkub pärast reklaami

- Selline nägi välja Männiniidu aiandi pop-up kohvik paari aasta taguse Vinni valla kodukohvikute päeva eelõhtul.
- Foto: Männiniidu aiand FB
Kes maitsetaimedega niisama tutvuma minna ei taha, aga sooviks neid roogades maitsta, võib peale passida, kuna Männiniidu aiand pop-up kohviku üles paneb. “Kindlasti võtame osa Vinni valla kohvikute päevast, avatud triiphoonete päevast ja Viru toidu päevast,” sõnas Haller. Viimasena nimetatu toimub juba sel laupäeval, 14. juunil. “Kahjuks ei jõua me küll näitust selleks ajaks veel valmis,” lisas perenaine
Kui näitus läbi, rändavad maitsetaimed Tallinna teeninduskooli, et järgmisel õppeaastal saaksid tulevased kokad õppida neid tundma ja kasutama.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Uus seadus tõstab õppimiskohustuse ea 18 eluaastale ja pikendab seni kolmeaastast õpet kutsekoolides nelja aastani. Ehitusettevõtjad on kriitilised, Rakvere ametikooli direktor vaeb reformiga kaasnevat.
Kui suurematele aianduskeskustele Eestis pakuvad taimede müümisel järjest kasvavat konkurentsi suurtes kaubanduskeskusest pakutav kraam, siis Lääne-Virumaa aiandid neis olulist konkurenti ei näe.
15. juunil toimuvast Viru toidu kohvikute päevast võtavad Ida-Virumaa ettevõtete ja kodude kõrval osa ka kaks Lääne-Virumaa hakkajat.
Ulvis asuva perefirma Viru Haljastus eelmise aasta äritulemused jäid 2023. aastale alla.
23. mail toimub Von Krahli teatrimajas Rakvere Elustiilipäev – avalik sündmus, mis tõstab esile puhkamise kui teadliku eluoskuse ja vaimse tasakaalu osa. Ürituse tänavuseks juhtmõtteks on „Puhkus on jõud!”.