Rannafesti järelkaja: alaealiste alkoholi tarbimise eest langeb vastutus vanematele

Autorid: Ivar Lilleberg, Romeo Savinski, Katrin Satsi, Õnne Bartoševitš • 6. august 2021
Jaga lugu

Möödunud nädalavahetusel toimunud Võsu Rannafestivalil sattus politsei huviorbiiti üle saja alaealise noore, kes olid nii festivalialal kui ka väljaspool tarvitanud alkohoolseid jooke. Vastutus noorte käitumise eest lasub vanematel, kirjutavad Haljala valla, rannafestivali korraldaja, politsei ja kiirabi esindajad ühispöördumises.

Võsu Rannafestival.
Autor: erakogu

Probleem peitub tegelikkuses tunduvalt sügavamal kui pelgalt ühes sündmuses. Alkoholi mõju noorele inimesele on kordades kahjulikum kui täiskasvanule. Lapsevanemana on seda oluline mõista, kuna alkoholi tarvitamine avaldab noore inimese arenevale organismile suuremat mõju. Seetõttu kontrollib suursündmuste ajal politsei ka alaealiste alkoholi tarbimist, et noored ja nende vanemad mõistaksid, mis võivad olla alkoholi tarvitamise võimalikud tagajärjed.

Suhtlus lapsevanema ja noore vahel aitab ohuolukordi ennetada. Soovitame lapsevanematel alkoholi tarvitamisest rääkida. Tuua välja selle miinused ja võimalikud tagajärjed. Nooruk peab mõistma, et alkoholi tarvitamine ei tee teda lahedamaks. Vastupidiselt võib noor ennast leida olukordadest, kus seab ennast või teisi ohtu.

Sündmustel osalemine peaks eeldama kokkuleppeid. Suvi, hea muusika ja sõbrad kutsuvad noori suvesündmustest osa saama. Noored peavadki suve nautima, kuid tehes seda turvaliselt.

Suursündmustest nagu näiteks Võsu Rannafestivalist osavõtmisele võiks eelneda kokkulepete sõlmimine – lapsevanem ja noor lepivad kokku omavahelistes reeglites. Kus ja kellega nooruk viibib, kuidas laps sinna ja tagasi koju saab või kus vajadusel ööbib – need on küsimused, mis tuleks eelnevalt läbi arutada.

Samuti võiks lapsevanem veenduda, et vanusepiiranguga sündmuste puhul, kus noored saavad sisse ainult koos täiskasvanud vastutajaga, oleks noorega kaasas päriselt ka inimene, kes saab tema eest vastutada ja nooruki heaolu parimal moel tagada.

Oleme ise eeskujuks. Laste ja noorte käitumine on suuresti peegeldus sellest, kuidas meie, täiskasvanud, käitume. Proovime noortele näidata, et head peod on need, mis ei lõppe politsei või kiirabi sekkumisega ning suursündmustest saab osa võtta ka ilma alkoholi tarbimata. Me ei saa võtta ära noortelt huvi alkoholi proovimise vastu, kuid saame teha seda, et noor oleks seda otsust – kas ja millal proovida – tehes teadlik tagajärgedest ja võimalikest ohtudest.

Saame ühes koos teha palju ära selleks, et ennetada alaealiste alkoholi tarbimisest tulenevaid tagajärgi. Räägime noortega alkoholi tarbimisest ja selgitame, mis see endaga kaasa toob. See on parim viis, kuidas vältida selliste olukordade tekkimist, kus festival või kontsert lõppeb noore jaoks politsei järelevalve all lapsevanemat endale järgi oodates.

Alkohol ei ole alaealistele. Alkohol muudab noore mõtlemist ja käitumist, mistõttu suureneb oht tema turvalisusele ja tervisele. Paneme seda südamele nii lapsevanematele, noortele endale kui ka alkoholi müüjatele ning alaealiste täiskasvanud kaaslastele ja sõpradele.

Ivar Lilleberg, Haljala vallavanem

Romeo Savinski, Sky Management OÜ juhatuse liige ja Võsu Rannafestivali korraldaja

Katrin Satsi, Politsei- ja Piirivalveameti Rakvere politseijaoskonna juht

Õnne Bartoševitš, Karell Kiirabi AS-i juhatuse liig

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Meie koostööpartneriteks on

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!