Kaks aastat Lääne-Virumaal on läinud tõusude ja langustega

Autor: Aivar Hundimägi • 12. mai 2023
Jaga lugu
Lääne-Virumaa Uudiste peatoimetaja Aivar Hundimägi teeb uudisveebi sünnipäeva kommentaaris ülevaate Lääne-Virumaa Uudiste äritulemustest ja tellijate arvu muutusest.
Autor: Liis Treimann

Täna saab Lääne-Virumaa Uudised kahe aastaseks. Oleme selle aja jooksul endale ja loodan, et ka lugejatele tõestanud, et Lääne-Virumaale mahub toimetama kaks tasulist kohalikku meediaväljaannet, kirjutab Lääne-Virumaa Uudiste peatoimetaja Aivar Hundimägi.

„Te kirjutate endast meeldivalt vähe,“ oli eelmise aasta lõpus ühe lugeja tagasiside meile, kui ajakirjanik küsis, mis talle Lääne-Virumaa Uudiste juures meeldib. „Väga hea teemade valik ning asjalikud artiklid,“ vastas teine lugeja meie kliendi rahulolu küsitluses.

„Igavad uudised,“ oli kolmanda vastaja arvamus. Tema tõenäoliselt pole kahjuks enam meie tellija. Veel on tellimisest loobumist põhjendatud sellega, et küsime liiga kõrget tellimishinda, meil pole paberlehte või kirjutame liiga palju kohalikus ettevõtluses toimuvast ning teised teemad jäävad selle varju.

Mõõdame regulaarselt kliendi rahulolu. Eilse seisuga oli meile oma hinnangu andnud 1045 lugejat, kellest 70% on meie pakutavaga rahul või väga rahul. See näitab, et on veel arenemisruumi, kuna kolmandiku lugejate ootusi ei ole me suutnud piisavalt hästi täita.

Kuigi üks lugeja tõi esile, et kirjutame endast vähe, siis täna valmistan talle väikese pettumuse ja teen ülevaate, kuidas on meil kahel esimesel aastal äriliselt läinud.

Olulisem mõõdik on tellijate arv

Minu pikaajaline eesmärk on tõsta Lääne-Virumaa Uudiste lugemisõigusega lugejate arv üle 5000. Praegu on see number 1507.

Tellijate number on teinud kahe aasta jooksul järske hüppeid üles ja alla. Näiteks eelmise aasta lõpus oli meilt lugemisõiguse lunastanud 1230 ja 2021. aasta lõpus 1307 inimest. Rekord pärineb aga eelmise aasta maist, kui lugemisõigus oli enam kui 2400 inimesel.

Suurem tellijate langus tabas meid just eelmise aasta teises pooles ja põhjus peitub selles, et vähendasime oluliselt sooduskampaaniaid ning uute tellijate leidmiseks tehtavaid kulutusi. Selle tulemusena vähenes tellijate arv, kuid samas paranes meie äriline tulemus. Meie jaoks on tähtis, et uudisveebi tellijatelt teenitav tulu kataks ära kohaliku toimetusega seotud kulud. Praegu pole see nii olnud ning Lääne-Virumaa Uudiseid on aidanud töös hoida Äripäeva omanikud.

2021. aasta lõpetasime 188 190 euro suuruse kahjumiga. 2022. aastal oli kahjuminumber 80 664 eurot. Koos on juba ka esimese nelja kuu tulemused ning värskeim prognoos näitab, et käesoleva aasta lõpetame 30 000 euro suuruse miinusega.

Lääne-Virumaa Uudiste esimesed kaks aasatat oli täna teemaks ka Äripäeva raadio hommikuprogrammis. Seda vestlust saab kuulata siit:

Kui hakkasime Äripäevas koostama maakondlike uudisveebide äriplaani, siis tutvustasime seda ideed meiega ühte meediagruppi kuuluvale Rootsi kohalike meediaväljaannete juhile Mikael Nestusele. Küsisime, kui kiiresti tema hinnangul võiks jõuda uus uudisveeb jooksvalt plussi. Ta pakkus Rootsi kogemusele tuginedes kolm aastat, kusjuures Rootsis maksab riik esimesel tegevusaastal uuele kohalikule meediaväljaandele ka toetust, et soodustada meediaturul konkurentsi. Meie äriplaan nägi ette palju lühemat aega, kuid tuleb tunnistada, et õigus oli seekord Mikaelil.

Lääne-Virumaa Uudiste lühiajaline äriline eesmärk ongi jõuda jooksvalt kindlasse kasumisse, mis järel saame paralleelselt tellijate arvuga investeerida ka uutesse ideedesse Lääne-Virumaal ning saame alustada ettevalmistusi juba järgmise või järgmiste maakondlike uudisveebide avamiseks teistes Eesti piirkondades. Seda ikka selleks, et ka mujal Eestis muutuks sarnaselt Lääne-Virumaaga kohalikul tasandil meediapilt mitmekesisemaks ja inimestel tekiks rohkem valikuid.

Tõenäoliselt nii mõnigi lugeja kergitab minu jutu peale praegu kulme ja ei saa aru, miks üks meediaväljaanne tähtsustab kasumit. Mõnikord ikka veel üllatutakse, et miks peab artiklite lugemisvõimaluse eest veebis maksma. Küsimus, mida me ei kuule paberehte tellides ja teatripiletit või mõnda muud kaupa või teenust ostes. Ajakirjanikud, kes artikleid kirjutavad või ka toimetusele kaastöid teevad, ei saa seda tööd teha tasuta. Meediafirma kasum on parim garantii, et toimetus teeb oma tööd ausalt ja kartmatult ning kasumlik tegutsemine loob eelduse arenguks ja investeeringuteks.

Kui me kaks aastat tagasi alustasime, siis oli kahtlejaid, et kas Eestis on erinevates maakondades ruumi mitmele kohalikule meediaväljaandele. Väideti, et ei ole piisavalt lugejaid, et mõlemad väljaanded suudaksid end edukalt ära majandada ja pole ka piisavalt teemasid, et kaks väljaannet saaks eristuda. Kahe aastaga oleme näidanud, et kahele väljaandele on küll ruumi.

Ja, kui sul ei ole veel tehtud Lääne-Virumaa Uudiste tellimust, siis tee see kindlasti siin lehel ära. Nii annad meile elujõudu ka järgmisteks aastateks ja aitad maakonna meediapilti hoida mitmekesisena.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!