• ST
  • 03.03.23, 15:02

Tippkokad panevad supiköögi ehitusele õla alla

Eestis elab tuhandeid peresid, kus lastele mitmekülgse toidulaua tagamine nõuab igapäevast pingutust. Tänuväärset tööd toidu puuduse ja vaesuse leevendamiseks teeb üleriigiline heategevusorganisatsioon Toidupank, kelle abisaajatest 2/3 on lapsed. Viimaste aastate kriiside keerises on abivajajate hulk oluliselt kasvanud. Probleemiga võitlemiseks korraldavad Eesti tippkokad ja ettevõtted 100% heategevusliku õhtusöögi, et ehitada Toidupangale supiköök.
Jäädvustus varasemalt toimunud heategevuslikult õhtusöögilt.
  • Jäädvustus varasemalt toimunud heategevuslikult õhtusöögilt. Foto: Lapsed söönuks pildipank
Toidupanga statistika näitab, et keskmine lastega perekond Eestis viskab aastas ära ligi 220 euro väärtuses toitu, toidukauplustes jääb aastas müümata ligi 22 800 tonni toidukaupu ja üle-Eesti visatakse ära ligi 100 miljoni euro eest toitu aastas. Viimaste aastate kriiside keskmes on abivajajate hulk kasvanud neljandiku võrra.
Vähemalt üks soe toidukord päevas
Muutuse elluviimiseks toimub Eesti Toidupanga toetuseks juba neljandat korda heategevuslik õhtusöök “Lapsed söönuks”, mille eesmärk on koguda 40 000 eurot Eesti Toidupanga toetuseks, et ehitada supiköök. Supiköögis saab Toidupank igapäevaselt ära hoida toidu riknemist ning valmistada neile abivajajatele, kes elavad igapäevase näljatundega, vähemalt kord päevas korraliku sooja toidukorra.
“Toidupanka jõub palju toiduaineid, mis on vaja koheselt realiseerida - supiköök täidaks selle vajaduse kõige efektiivsemalt, võimaldades sooja söögi pakkumist abivajajatele, kelle arv on viimase aasta jooksul hüppeliselt suurenenud,” selgitas “Lapsed söönuks” ellukutsuja ja Restoran Lee peremees Kristjan Peäske.
Eesti Toidupanga juhataja Piet Boerefijn selgitas, et alates 2016. aastast jagavad küll kolm heategevusorganisatsiooni Tallinna Keskturul abivajajatele süüa kolm korda nädalas, kuid seoses abivajajate hulga kasvuga oleks vajalik igapäevane toiduabi jagamine.
Paljudel puudub põhiteave sotsiaalsete õiguste, meditsiiniteenuste, eluaseme jms kohta
Uues köögis valmiks iga päev 50-100 liitrit sooja sööki
Boerfefijni sõnul on seni sooja suppi näljas inimestele paar korda nädalas valmistanud Päästearmee või vabatahtlikud. Toidupangal oleks korraliku köögi olemasolul võimalik suppi valmistada igapäevaselt, et vältida annetatud toidu riknemist. Eesti Toidupanga ruumidesse ehitatavas köögis saaks iga päev valmistada annetatud toidust 50-100 liitrit suppi, pilaffi vms sooja sööki. Sajad inimesed – nende seas nii lastega pered, pensionärid kui ka näiteks Ukraina sõjapõgenikud on olukorras, kus selline toiduabi on äärmiselt vajalik.
Toidujagamispunktidesse ei tule raskustesse jäänud inimesed vaid sööma, vaid ka abi ja nõu küsima. “Toidupanga vabatahtlikud aitavad probleemide korral abi leida. Paljudel puudub põhiteave sotsiaalsete õiguste, meditsiiniteenuste, eluaseme jms kohta - seetõttu on Toidupank väga oluline, et leida puudusest väljapääs,” nentis Toidupanga juhataja.
Piletitasu ja korraldus on 100% heategevuslik
30. märtsil toimub Kose vallas Siidrifarmis 100% heategevuslik õhtusöök, kus osalevad Eesti tipprestoranid Lee, Moon ja Soome tippkokk Kim Mikkola (Inari) ja külalisi võõrustav Siidrifarm. Toidupangal aitavad missiooni täita oma abi ja hea tahtega Prike, Nordic Catering, Fruitxpress, Veho, Hansabuss, Optimist, Ellington, In Deco.
Lee restorani peremehe sõnul on nende meeskond võtnud „Lapsed Söönuks“ õhtusöögi oma südameasjaks, et juhtida tähelepanu teravale probleemile ühiskonnas, kus suhtelises vaesuses elavate laste osakaal on suur, kuid samal ajal sõidab Eestis iga päev 26 prügiautot korraliku toiduga prügimäele.
„Südantsoojendav on näha, kuidas kogu külalislahkuse tööstusharu selleks sündmuseks käed kokku paneb, et luua ühine väärtus, mis ühiskonda rikastab. Hea on head teha,” nentis Peäske. Ta selgitas, et kogu õhtusöögi sisend alates töötundidest, toorainekulust kuni esinejateni tuleb osalejate poolt annetustena, see on suurepärane näide kogukondlikust vastutustundest ja tahtmisest Eesti laste ja inimeste elu parandada. “Usun, et koos panustades on võimalik teha head ja luua võimalusi, mis muidu teostamata jääks,” lausus “Lapsed söönuks” õhtusöögi ellukutsuja. Optimist Publicu partner Mari-Liis Ahven lisas, et “Lapsed söönuks” projekt on reaalselt aidanud ellu viia muutuseid.
„Meie ühiskond on täpselt nii tugev kui on meie nõrgimad liikmed. Ettevõtete roll on läbi oma tegevuse ning sotsiaalse vastutuse panustada arengusse,“ sõnas Ahven. Ta rõhutas, et eelmised heategevuslikud õhtusöögid parandasid nii Eesti toidupankade infrastruktuuri kui ka laiendasid igapäevaste heategude võimalusi.
Eesti Toidupanga ruumidesse ehitatavas köögis saaks iga päev valmistada annetatud toidust 50-100 liitrit sooja sööki.
„Kui Toidupank tugevneb, saavad enamad inimesed abi ja on võimalik ära kasutada ja ringlusesse suunata need toiduained, mis muidu läheksid raisku. Heategevus on positiivne ahelreaktsioon, kus üks väiksem heategu võib kaasa aidata suurtele muutustele ühiskonnas,“ nentis Ahven.
Kristjan Peäske rõhutas, et oma panuse saab igaüks anda heategevuslikul õhtusöögil osaledes, Toidupangale annetades või ka vabatahtlikuks minnes. Rohkem infot leiab lapsedsoonuks.ee või Toidupanga kodulehelt.
Milline on olukord Eestis?
Toidujäätmed Eestis? 166 513 tonni aastas, millest söögikõlbulikku toitu on 83 696 tonni aastas
Mitu tonni söögikõlbulikku toitu visatakse Eestis ära iga päev? 229,3 tonni
Mitu kg toitu visatakse ära Eestis igas tunnis? 1 prügiautotäis igas tunnis
Mitu prügiautotäit toitu viiakse Eestis prügimäele iga päev? 26 prügiautotäit
Kui palju visatakse söögikõlbulikku toitu kodumajapidamistes? 33 837 tonni aastas
Kui suur on igal aastal ära visatava söögikõlbuliku toidu rahaline väärtus? 98 miljonit aastas
Leibkonna kohta arvestatuna toidukadu? 63 kg aastas
Kui suures rahalises väärtuses viskab ära toitu üks keskmine perekond? 180 eurot
Kui suures rahalises väärtuses viskab ära toitu lastega perekond? 220 eurot
Kui palju inimesi elas absoluutses vaesuses 2021. aastal? 1,4%
Kui palju elas inimesi absoluutses vaesuses 2020. aastal? 2,2%
Kui palju inimesi suhtelises vaesuses 2021. aastal? 23%
Kui palju inimesi elas suhtelises vaesuses 2020. aastal? 21%
Kui palju lapsi (0-17-aastased) elab suhtelises vaesuses? 13,6%
Kui palju inimesi saab nädalas Eestis Toidupankade kaudu toiduabi? 19 604 inimest keskmiselt nädalas
Jäädvustus varasemalt toimunud heategevuslikult õhtusöögilt.
  • Jäädvustus varasemalt toimunud heategevuslikult õhtusöögilt. Foto: Lapsed söönuks pildipank

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 11.12.24, 10:55
Kuidas poliitikud ja keskpankurid on viinud meid kuristiku äärele
15 aastat kestnud keskpankade rahapoliitika tagajärjel ei ole meil enam vabu kapitaliturge ning kogu globaalne majanduskasv tuleneb võlakoorma suurenemisest, mitte tootlikkuse kasvust. See jätkusuutmatu kasv lõpeb peagi väga suure kollapsiga, kirjutab Soome majandusteadlane Tuomas Malinen.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele