Mida peaksite teadma, enne kui valite oma lapsele madratsi?

Autor: UAB Lonas • 31. detsember 2023
Jaga lugu

Värskus, hea tuju, energia – need on vaid mõned kvaliteetse une tunnused, nii et need, kes tahavad olla energilisemad ilma pingutusteta, peaksid teadma, kuidas teha und tõhusaks. Kuigi hea ja kvaliteetse une mõju on mõõtmatu, kaheldakse selle väes harva - kui hea uni ei anna sulle maagilisi võimeid mägesid liigutada, annab see kindlasti rohkem jõudu mägedele ronimiseks.

Üheks olulisemaks hea une aluseks on kvaliteetne madrats. Õige madratsi valimine võib tunduda keeruline ja kui me valime madratsit lastele, muutub ülesanne veelgi keerulisemaks. Millest siis laste madratsi valimisel alustada, millele tähelepanu pöörata ja kuidas tagada väikestele rahulik ja kvaliteetne uni?

Autor: Pexels.com

Madratsi suurus, paksus ja materjal

Sõltuvalt vanusest ja suurusest võivad lastevoodi madratsid olla väiksemad – mõeldud kuni 4-5-aastastele lastele – ja suuremad – kuni 10-12-aastastele lastele. Seetõttu on oluline enne uue madratsi ostmist arvestada, et lastemadratsid on investeering une kvaliteeti vähemalt viieks aastaks. Kuna lapse kasvamisel on väga oluline õigeaegselt märgata lapse muutuvaid vajadusi ja kehamuutusi, siis asjakohaselt reageerides saame mitte ainult pakkuda lapsele tõhusat und, vaid hoolitseda ka tema keha sujuva arenguprotsessi eest.

Laste madratsid, nagu ka täiskasvanute omad, võivad olla vedru-, lateks-, vahtpolüuretaan-, segakiht või looduslikud. Vedrumadratsid on odavamad, tagavad hea õhuläbivuse ja loovad tugeva toe, kuid peaksite valima kvaliteetse vedrustustehnoloogia ja madrats ise peaks olema veidi kõrgem. Madalad vedrud tekitavad pehmema madratsi efekti ja kõrgemad – kõvema.

Polüuretaanvaht madratsite valmistamisel kasutatakse mäluvahu tehnoloogiat ja suure tihedusega, aeglaselt paisuvat ja aeglaselt taastuvat viskoelastset materjali. Need madratsid on tundlikud kehatemperatuuri suhtes, neil on hea tugi ja vorming ning nad aitavad vähendada ka liikumistundlikkust une ajal. Kui laps magab rahutult, ärkab öösel sageli üles, aitab selline madrats seda probleemi lahendada.

Lateks-vahtmadratsid tagavad suurepärase õhuläbilaskvuse ja võimaldavad nahal hingata. Selline madrats on ideaalne lastele, kellele meeldib magada jahedamas keskkonnas, kes higistavad rohkem või vajavad täiendavat tuge õige kehatemperatuuri hoidmiseks. Villast, puuvillast või looduslikust lateksist valmistatud looduslikel lastemadratsitel on sageli antibakteriaalsed, seenevastased omadused, suurepärane õhuläbilaskvus ja niiskuse aurustumine.

Madratsi kõvaduse tähtsus

Kuni 6 kuu vanustele imikutele soovitatakse kõvemaid madratseid. Need aitavad säilitada pea ja selgroo õiget asendit une ajal, aitavad tõsta pead kõhuli lamades ning pakuvad arenevatele luudele ja lihastele piisavat tuge. Mõnel lastemadratsil on ka spetsiaalne massaažipind, mis aitab stimuleerida vereringet.

Kui laps kasvab ning tema vajadused ja magamisharjumused muutuvad, võib kõva madratsi asendada pehmema madratsi vastu, millel on mitu pehmemate tsoonidega madratsit, mis võimaldab kaalu ühtlast jaotumist ja pinges lihaste lõdvestumist päeva jooksul. Võite valida ka kahepoolse madratsi, mille üks pool on pehmem ja teine pool kõvem. Sellisesse madratsi investeerimine säästab teie aega ja raha, kui lapse unevajadused muutuvad.

Õhu läbilaskvus ja selle eelised

Laste madratsid peaksid olema hingavad ja niiskust hästi imavad. Selline madrats võimaldab nahal hingata, ei loo tingimusi bakterite, hallituse või seente kogunemiseks ning tagab õige kehatemperatuuri magamise ajal. Halb õhu läbilaskvus tõmbab ligi rohkem peent tolmu, madratsist saab ideaalne keskkond tolmulestadele, mis võivad põhjustada allergilisi reaktsioone. Kui lapsel on astma või ta on allergiale kalduv, tal on hingamisteede probleeme, on väga oluline valida õige madratsi materjal, et see oleks hingav või hüpoallergeenne. Kvaliteetsete madratsite valmistamisel on kasutatud täiustatud tehnoloogiaid, seega on neil allergiavastased kihid, mis tagavad lapsele rahuliku une kogu öö jooksul.

Madratsi kate ja hooldus

Lastemadratsites, nagu ka täiskasvanute madratsites, on sageli eemaldatavad katted, mida on eriti lihtne hooldada ja pesta. Kate peaks olema valmistatud pehmest, kergest, kulumiskindlast, hästi õhku läbilaskvast ja niiskust aurustavast kangast. Looduslikke kiude, näiteks lina või puuvilla sisaldavatel katted on antibakteriaalsete omadustega, need ei areta tolmulestu ja pesutemperatuur võib ulatuda 60 kraadini, nii et tagate alati puhtuse ja optimaalse hügieeni. Oluline on ka katte ja lisakihi kinnitamine, mis tagab minimaalse libisemise, et katet oleks lihtne ja mugav eemaldada ning panna madratsile, samuti et materjal ei libiseks ja ei segaks lapse rahulikku und. Kvaliteetne kate aitab kaitsta madratsit ennast ja pikendab selle kasutusiga.

Kvaliteetne, rahulik uni on laste füüsilise ja emotsionaalse arengu jaoks äärmiselt oluline. Öösel lapsed mitte ainult ei puhka, vaid ka kasvavad ning lapse kaalu ja pikkuse muutumisel on oluline, et madrats suudaks kohaneda ja pakkuda kehale piisavat tuge. Sobiv madrats tagab lapse selgroo õige asendi, aitab arendada lihaseid ja kujundada kehahoiakut, lõdvestab pinges kaela-, õla-, selgroo- ja vöökohalihaseid. Madrats võib parandada ka vereringet, aidates reguleerida kehatemperatuuri. Allergia või astmahaigete laste madratsi valimisel on eriti oluline pöörata tähelepanu kasutatud materjalidele, hoolitseda madratsi puhtuse ja hügieeni eest, hooldada ja vahetada madratsikatet. Õige madrats ei aita teie lastel mitte ainult magada ja puhata, vaid aitab neil ka tervislikumalt üles kasvada.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!