Ablas Lusitaania teetigu põhjustab juba meelehärmi

Autor: Anu Viita-Neuhaus • 21. mai 2021
Jaga lugu
Lusitaania teeteod on kohal.
Autor: Riin Sikka

Koduaedades kõike hävitavad Lusitaania teeteod on alustanud röövretke ja neid on leitud juba siit ja sealt. Lusitaanlased on kolinud ka Rakvere Vallimäele, kus tekitavad palju pahandust.

Rakvere linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Riin Sikka rääkis, et juba eelmisel aastal olid limukate invasiooniga hädas Roodevälja ja Kukeküla linnaosa inimesed.

"Üks sealne aktiivne proua helistas ja andis teada, et hooaeg on alanud," ütles Sikka.

Lusitaania teetigu on leitud ka linna rajatud uutelt istutusaladelt. “Vallimäel tegeleme usinalt nende tõrjega," märkis ta.

Sikka sõnutsi on ehituspoodides müügil ökoloogiline tõrjevahend ja sellega hävitajaid pritsitakse. "Kuna tegemist pole keskkonnamürgiga - julgeme seda kasutada,” nentis ta.

Keskkonnaametis on loodud nutirakendus, mille kaudu saavad inimesed saata teavet Lusitaania teetigude leviku kohta ja nii on nälkjate levikupiirkonnad kaardistatud.

Keskkonnaspetsialist rääkis, et samas puudub riiklik tõrjekava ja nii peab iga kinnistuomanik ise nuputama, kuidas tigudes lahti saada.

"Riik pole ühtseid suunised jaganud," lausus Sikka.

Keskkonnaameti peamine soovitus on teod kokku koguda ja hävitada kuuma veega üle kallates.

Nad edastasid inimestele sõnumi, et alustataks nälkjate isendite korjamist ning hävitamist kohe, kui nad liikvele lähevad.

Keskkonnaameti loodushoiutööde büroo juhataja Eike Tammekänd rääkis, et Lääne-Virumaal ei ole seni massilist levikut teada. "Kindlasti on liik ennast sisse seadnud Rakveres ja Tapal."

Tammekänd lausus, et sel aastal pole neile laekunud teateid uutest leiukohtadest.

Lisatud keskkonnaameti kommentaar kell 6:28

Lusitaania ehk hispaania teetigu

2008. aastal Eestis esimest korda nähtud võõrliik on nüüdseks levinud siin massiliselt. Valdavalt taimtoiduline hispaania teetigu toitub meelsasti mahlakatest köögiviljadest, ilutaimedest, teraviljakultuuridest ja seentest. Lisaks sobivad lagunevad taimeosad, käärivad puuviljad, suure arvukustiheduse korral mõnikord ka surnud liigikaaslased. Nälkjas on ablas aiasaaduste ja ilutaimede hävitaja.

Keskkonnaameti koduleheküljelt leiab rohkem informatsiooni.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!