Buum: vaba matkaautot on pea võimatu leida

Autor: Kristjan Ojang • 4. juuni 2021
Jaga lugu
Matkaauto on nagu liikuv korter. Foto: matkaautod.ee

Matkaautode rentimine on eestlaste seas kogunud viimasel ajal üha suuremat hoogu ja selleks suveks enam naljalt vaba autot ei leia. Samal ajal pole Lääne-Virumaa suurim karavanikämping oma uksi veel avanud.

"Kohe algavaks nädalavahetuseks saaks veel matkaautot rentida, aga alates juuni keskpaigast kuni augusti lõpuni on kõik autod broneeritud," sõnab Lääne-Virumaa ühe suurema matkaautode rendiettevõtte Kindle OÜ müügijuht Karmo Aros.

Matkautode müüjate ja rentijate sõnul algas selliste sõidukite vastu tuntav huvi kasv peale juba eelmisel aastal. Küllap tunnetati, et matkaautoga liigeldes ollakse väliskeskkonnast paremini kaitstud ning tänu matkasõiduki autonoomsusele ei sõltu reisiplaanid ka võimalikest hotellidele seatavates piirangutest.

Suurem osa matkaautodest on suveks juba broneeritud.
Autor: Kristjan Ojang

Praegu saab muidugi ka hotellides ööbida, kuid matkaautode kasutamise huvi on jätkuvalt kasvutrendis. "Kõrghooaeg algab juuni keskel ja kestab septembrini. Inimesed tahavad oma reise võtta ette just juulis, kui väljas on soojad ilmad," selgitab Aros, kelle sõnul kestab tüüpiline matkaautoga väljasõit 10-14 päeva.

Mitmele inimesele matkaauto sobib

Näiteks matkaautod.ee lehel pakutakse 4-7-kohalisi autosid. Saab erinevaid mudeleid. Kusjuures kohtade arv hinda ei mõjuta, pigem mõjutab hinda auto varustustase – luksulikumad on kallimad.

Selle ajaga jõuab Eesti risti-põiki läbi matkata või hoopis pikemalt mõnes endale meeldivas paigas viibida. Kui piirid olid lahti, käidi kümnekonna päevaga ka Vahemere ääres ära. "Põhimõtteliselt saab ju praegugi välismaale reisida, kui täita koroonanõudeid. Kui Soome ja Skandinaavia on veel üsna kinni, siis lõunapoolsed riigid on seevastu pigem avatud," selgitab Aros.

Kui kallis on matkata?

Matkaauto rendihind sõltub hooajast. Suvel on hinnad kõrgemad, muul ajal madalamad. Näiteks juulis läheks nädalavahetuse rent maksma ligemale 420 eurot, siis väljaspool kõrghooaega saaks matkaauto nädalavahetuseks 345 euroga. Kümnepäevane rendiperiood suvel maksab kesmiselt 1320 eurot.

Selle raha eest saab uue ja puhta auto, millele on sõlmitud liiklus- ja kaskokindlustus. Läbisõidupiirangut ei ole. "Põhimõtteliselt tuleks kliendil ainult kütust osta ja ongi kõik. Meil on ka veidi astmeline hinnastus - mida pikem on rendiperiood, seda soodsam tuleb päevahind," selgitab Aros.

Muidugi tuleks arvestada, et reisi jooksul tekib kulusid juurde. Kuigi matkaautoga on võimalik ka mitmeid päevi iseseisvalt looduses elada, tühjeneb sel varem või hiljem puhta vee paak või täitub reovee mahuti. Ka auto aku ei pea iseseisvalt vastu üle kolme-nelja päeva. Akut saab mõistagi autot käivitades laadida, kuid kõik see vaev jääks olemata, kui ööbida matkaautoga karavanikämpingus, kus on olemas elekter, puhas vesi, WC, auto reovee tühjendamise võimalus ja mitmed muud elementaarsed, aga eluks vajalikud teenused.

Lepispea karavanikämpingus on olemas kõik vajalikud teenused, lisaks ka rahu ja vaikus.
Autor: Kristjan Ojang

Mõistagi see kõik maksab, kuigi hinnad ei ole eriti krõbedad. Näiteks Võsu külje all asuvas Lepispea karavanikämpingus maksab matkaauto või haagissuvilaga ööbimine koos kahe täiskasvanuga 18 eurot. Kui seltskond on suurem, tuleb iga täiskasvanu eest maksta juurde 3 eurot, laste puhul sõltuvalt lapse vanusest 1-2 eurot. Kui on soovi elektrit kasutada, siis see maksab 3 eurot jne.

Summad ei ole küll teab-mis suured, kuid Lepispea karavanikämpingu juhi Ivica Ednaževsky sõnul leidub sellegi poolest neid, kes üritavad kämpingu teenuseid salaja ära kasutada. "Meil on olnud korduvalt juhtumeid, kus salaja üritatakse tulla meie territuooriumile auto paake tühjendama. Siin pole isegi võimalik välja tuua millisest rahvusest inimesed sedasi käituvad, neid on igast rahvusest. Ka oleme metsavahelt leidnud matkajaid, kes oma auto reovett metsa alla tühjendavad," kommenteerib Ednaževsky.

Karavanikämpingus veel rahulik

Kui matkaautode rentimisel on juba ammu käsil kiired ajad, siis karavanikämpingus käib elu esialgu rahulikus rütmis. Nagu eespool öeldud, läheb suuremaks matkamiseks ju mõne nädala pärast.

"Varasemalt algas meil hooaeg 1. mail ja lõppes septembris. Sel aastal me avame tuleval nädalavahetusel tänu Võsul toimuvale surfivõistlusele. Kui pole klienti, pole ka mõtet karavanikämpingut lahti hoida," selgitab Ednaževsky.

Üle 90 protsendi Lepispea klientidest tuleb välismaalt. Valdavalt on tegemist vanemate inimestega, kes naudivad oma pensionipõlve. Samas näitas juba eelmine aasta, et näiteks põhjamaade pensionärid ja -karavanidega sõitjad eestisse enam väga ei tulnud.

Praegusel ajal kämpingutes veel vilgast elu ei toimu.
Autor: Kristjan Ojang

Ednaževsky sõnul kipub kohalik automatkaja üsna sageli eelistama kämpingule ka metsikut loodust. "Paljud eestlased eelistavad sageli ka RMK alasid. Just need, kes on matkaautode ja karavanide ringkonnas pigem uuemad. Osadele on kohati võõras see, et kui matkaaauto renditakse, siis tuleks matka eelarvesse lisada veel eraldi tasu ka kämpingu eest maksmiseks."

Millal tuleks matkaauto broneerida?

Matkaauto rentijate sõnul on kuldne reegel see, et kui tahta suvel matkata, tuleks auto broneerida hiljemalt hilistalvel. Mõni teeb oma broneeringu ka juba aasta varem. Samal ajal on elu tunduvalt rahulikum väljaspool kõrghooaega. Karmo Arose sõnul leiduks näiteks neilgi vabu aegu septembris matkajaile.

Milline on matkaauto varustus?

Nii palju kui on reisijakohti, on ka magamisruumi. Reeglina on olemas sügavkülmaga külmkapp, WC, dušš, segisti, gaasipliit. Autot saab jaheda ilmaga kütta. Põhimõtteliselt on auto sama funktsionaalne, nagu korter, lihtsalt kõik on väiksemas skaalas.

Seega, kellel lapsed kooli ei lähe ja kellele sobiks seetõttu sügisene automatkale minek hästi, siis nii rahalises plaanis oleks tegu päris nutika käiguga. Rendihinnad on septembris juba odavamad, samuti on turismi kõrgooaeg läbi ja vaatamisväärsustes sagib vähem rahvast.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!