• 08.06.21, 16:20

Rakvere ametikoolis laotati õpiteed

Täna päeval oli Rakvere ametikoolis aulas kaks voodit. Need olid ülikorralikult ära tehtud. Ei, ükski väsinud teeline ei saanud sinna puhkama heita. Need olid õnged. Õppetunnid täis teadmist ja tarkust, kuidas lahendusi leida või millist elukutset tulevikuks valida.
Rakvere ametikooli maaturismi eriala õppurid tutvustasid Rakvere reaalgümnaasiumi õpilastele, kuidas voodit teha nii, et klient jääks rahule.
  • Rakvere ametikooli maaturismi eriala õppurid tutvustasid Rakvere reaalgümnaasiumi õpilastele, kuidas voodit teha nii, et klient jääks rahule. Foto: Anu Viita-Neuhaus
Rakvere ametikoolis toimus projektipäev, kus põhikooliõppuritele pillati inspiratsiooni ja kaasaõpilastele anti võimalus lõimida enda eriala teiste õpituga.
"Teeme koera," viskavad idee õhku Rakvere reaalgümnaasiumi 8. klassi õpilased. Rakvere ametikooli maaturismi esimese lennu esmakursuslastele pole ülesanne keeruline, aga rätikust on lihtsam välja võluda ahv või boamadu. See on väärt oskus, mis võib saada tööturul nende eriliseks meisterlikkuseks. Vaatamata selle pole neil midagi selle vastu, et jagada oma oskust ka põhikooliõppuritele.
Rakvere reaalgümnaasiumi õpilane Alexy teeb silmade särades kõik kaasa. Kuigi noormees näeb end tulevikus ülikoolis juristiks õppimas, on temalgi tänasest õppida. "Näiteks ussi valmistamist rätikust," sõnas ta. Noormees lubas harjutada veel ja nii võib homme hommikul tema koduses vannitoas seesugune rätikuroomaja elutseda.
Meistrite oskuste edasi andmist oskavad kooliõpilased hinnata. Ja vastupidi. Ametikooli noored kogemuste edasi andmist. On mõlema jaoks päevas raskeid ja kergeid õppetunde. Nagu koolis.
Rakvere reaalgümnaasiumi õpetaja Liivi Kulli rääkis, et kooli projektinädalasse sobis külaskäik suurepäraselt. "Selline päev on absoluutselt vajalik," nentis Kulli. Nii mõnelgi põhikooli neiul-noormehel on juba aasta pärast vaja teha oluline otsus.
Klassijuhataja sõnutsi on 8. klassi noored tublid ja nutikad, kuid Rakvere ametikool on siinsetele noortele üks hea võimalus, kus head võimalused edasi õppida.
Rakvere reaalgümnaasiumi 8. klassi õpilased pidid kokku panema koristusvahendite foto ja nime. Pusimist oli piisavalt.
  • Rakvere reaalgümnaasiumi 8. klassi õpilased pidid kokku panema koristusvahendite foto ja nime. Pusimist oli piisavalt. Foto: Anu Viita-Neuhaus
Õpetaja lootis, et võib-olla tänagi virgus mõnes noores säde, et kahe aasta pärast just siia kooli ametit tulla õppima. Aga sama tähtis on, kui mõnedki elulised teadmised selgeks said.
Kasu on sees ka Rakvere ametikooli noortel.
Õpetaja Merle Aasna rääkis, et karjääripäev on seotud õppeainega – õpitee ja töö muutuvas keskkonnas. Oma kooli õpilaste kohta lausus ta, et teiste õpetamine kannab väärt kogemust. "Selles oli kaasamist ja juhendamist, sest õpilastel tuli õpetada ka lasteaialapsi ja esimese klassi õpilasi," nentis Aasna.
Põrumist ja altminekuid täna ei olnud. Ei. "Inimene õpib läbi eksimuste," sõnas Merle Aasna. Homme hommikul istutakse maha ja arutatakse õppetunnid omavahel läbi. "Tähtis on neist õppida, leida lahendused läbi suunamise. Oluline on tulevikus sama teemat ennetada," sõnastas Aasna.
Toidlustusteeninduse eriala õpilased said aimu lilleseadest.
  • Toidlustusteeninduse eriala õpilased said aimu lilleseadest. Foto: Anu Viita-Neuhaus
Kuidas valmib rätikust uss või ahv? Rakvere reaalgümnaasiumi kaheksandikud teavad.
  • Kuidas valmib rätikust uss või ahv? Rakvere reaalgümnaasiumi kaheksandikud teavad. Foto: Anu Viita-Neuhaus

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.08.24, 10:29
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Lääne-Virumaa Uudised esilehele