Rahapakid ümber keha - kuidas Oleg Gross pani Venemaa autobisnesiga aluse oma äriimpeeriumile

Autor: Kristjan Ojang • 7. oktoober 2021
Ainult tellijale
Jaga lugu

Esimesel oktoobril möödus 30 aastat Lääne-Virumaa suurima tööandja OG Elektra asutamisest. Kolmeosalises lugude sarjas võtame kokku ettevõtte juhi Oleg Grossi teekonna Viru kolhoosi maaparandusinsenerist Eesti üheks edukamaks ärimeheks, räägime Grossi autodest ning tulevikuplaanidest. Sarja esimene osa keskendub algkapitali kogumisele nõukaaegses autoäris.

Oleg Gross meenutab nõukaaegset autoäri Venemaal: "Järgmisel korral olin juba kavalam. Võtsin Vana Tallinna ja suitsuvorstid kaasa, läksin kohe pilootide juurde ja sain kokpitti istuma. Mõnel korral lubati isegi lennukit juhtida!"
Autor: Oleg Grossi erakogu

Palju räägitakse metsikutest 1990ndatest aastatest, kuigi ka äri tegemine 1980ndate lõpus polnud mingi meelakkumine. Ajad olid teised. Nõukogude liidu president Mihhail Gorbatšov lasi glasnosti ajal reeglid vabamaks ning ettevõtja huviga inimeste jaoks algas aeg, mil sai ka ise äri teha. Ilma, et sind selle eest spekulatsioonisüüdistusega vangi pistetaks.

Ärituhin levis laiali üle Eestimaa ning oma nišše otsiti samamoodi Lääne-Virumaal, õigemini tollases Rakvere rajoonis. Paljud proovisid, vähesed õnnestusid, kõik said õppetunde.

Oleg Gross
Üks professorihärra tuli oma Volgat müüma. Tuli üks vend ja küsis Volgaga proovisõitu. Sel ajal, kui nad hakkasid professoriga kohti vahetama, pani see vend autole käigu sisse ja tahtis auto ära varastada. Me olime seal mitmekesi kõrval, hüppasime ruttu auto ette, et seda pidurdada.

Oleg Gross, kuidas teie ´80ndte lõpus Venemaa autoärisse sattusite?

Turg küsis autosid. Ega nõukogude ajal oli ja ka turg ja oli ka must turg. Küsimus oli selles, et autosid lihtsalt ei saanud osta. Oli inimesi, kellel oli raha ja kes ei saanud autoostuluba. Näiteks hotelli direktoritel või kirikuõpetajatel oli sel ajal väga palju raha.

Sisu on kättesaadav ainult tellijale.
Lugemiseks logi sisse või vormista tellimus

Vormista Lääne-Virumaa Uudiste digitellimus ja saad:

  • Ühe tasuta lisakasutaja
  • Ligipääsu kogu tasulisele sisule
  • Kord nädalas ilmuva uudiskirja

Tellimust saab katkestada kuni kaks tööpäeva enne järgmist maksetähtaega

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!