Rakvere kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu rääkis televisioonis sõjast ja pühadest

Autor: Lääne-Virumaa Uudised • 17. aprill 2022
Jaga lugu

Rakvere kolmainu koguduse õpetaja ja EELK Viru praost Tauno Toompuu ütles saates „Hommik Anuga“, et palub õnnistust ka Vene sõduritele, kes tema sõnul on samuti ohvrid. Saates tehti juttu ka ülestõusmispühadest.

Rakvere kolmainu koguduse õpetaja ja EELK Viru praost Tauno Toompuu
Autor: Kuvatõmmis

Saates „Hommik Anuga“ tõdeti, et eestlased ei tea tegelikult, miks täna mune värvitakse.

„Me ei süvene, ei mõtle, miks niimoodi tehakse,“ rääkis Toompuu saates. „Kevad, jänesed, sigimine, uus elu, aga mis on selle tegelik taust. Munadega seotud kombed on ürgsed, see ei ole seotud ainult kirikuga, aga meie rahva jaoks on ta ennekõike tulnud läbi ülestõusmispühade, kogu see legend, mis räägib, kuidas naised leidsid tühja haua ja munad värvusid korvis värviliseks, sealt alates hakati mune värvima.“

Tauno Toompuu: „Aga kogu see laiem taust, üks asi on Kristuse surm, ülestõusmine, aga teine on surma ja elu küsimused, mis minu meelest on olulised. Miski lõpeb, miski algab, kuidas need omavahel seotud on, kuidas ühest olemisest minnakse teise ja kuidas suhtuda sellistesse asja nagu surm, kannatus, haigused, vägivald. Tänavune ülestõusmispühadele eelnenud paastuaeg on olnud ju sisuliselt sõjaaeg. See on täitsa teistmoodi lähenemine kogu sellele temaatikale. Ilmselt kevad muudab need pühad rohkem pealiskaudseks, mingi show käib, suure reede disko ja mida kõike tehakse, aga tegelikult see võiks olla hetk, kus võtta aeg maha ja süveneda pisut rohkem elu kõige tõsisematesse küsimustesse. Kui süveneks, leiaks päris palju.“

Loe pikemalt ERRist

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Meie koostööpartneriteks on

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!