Kooliteatrite festival jõuab oma sünnipaika Rakveresse

Autor: Andres Pulver • 12. mai 2022
Jaga lugu

13. -15. maini toimub 40. põhikooli ja gümnaasiumi kooliteatrite riigifestival "Kooliteater 2022 RAKVERE".

Näitetrupp Väike Karakter astub festivalil üles lavastsuega "Luigelaul".
Autor: Väike Karakter

Esimene õpilaste teatrifestival toimus 1982. aastal Rakveres Valdur Liivi ja Maret Oomeri eestvedamisel. Selleks, et täpsemalt määratleda, millega on tegemist, sai festival nimeks Kooliteater 1982, Rakvere. Sellist nimekuju kannab festival tänapäevani.

Juubelifestivalil saab vaadata 29 etendust, laval astub publiku ette 130 noort teatrihuvilist. Mängitakse nii klassikat kui ka omaloomingut. Laval ollakse nii üksi kui koos kaaslastega.

Maret Oomer on öelnud "Kooliteater õpetab mõtlema, annab oskuse mõista iseennast ja teisi. Teatrikunst on parim võimalus turvaliselt kasvada paremaks "minaks"".

Festival jõuab tagasi oma sünnilinna Rakverre. Etendusi saab vaadata Rakvere teatrimajas ja need on kõigile tasuta.

Festivali põhikooli žüriisse kuuluvad Rita Ilves (teatriõpetaja), Priit Põldma (dramaturg) ja Hardo Adamson (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikool üliõpilane). Gümnaasiumi kooliteatrite lavastusi analüüsivad Anneli Rahkema (Rakvere teatri näitleja), Gerda Kordemets (lavastaja ja dramaturg), Toomas Lõhmuste (kõne õppejõud ja teatriõpetaja) ja Rait Avestik (teatrikriitik).

Festivali parimad selguvad pühapäeva õhtuks.

Kooliteater on avab ukse teatrimaailma. Kooliteatrist ei kasva välja ainult tulevased Eesti näitleja ja lavastajad vaid ka suurepärased teatrikunstnikud, teatri tehnilised töötajad, dramaturgid - ja võib-olla see kõige olulisem - kooliteater kasvatab head kultuuripublikut, kes väärtustab Eesti kultuuri ja soovib sellest osa saada.

Lääne-Virumaalt astuvad festivalil üles Rakvere linnanoorte näitetrupp lavastustega "Kuhu kadus valvur?" ja "Virmalised", Kunda ühisgümnaasiumi kooliteater lavastustega "Hiired pööningul" ja "Teraapilised jutud", näitetrupp Väike Karakter lavastusega "Luigelaul", näitetrupp Väike Karla lavastusega "Pläust 2.2", ja Rakvere gümnaasiumi teatriansambel lavastusega "Käbirlinskid"

Kooliteatrite festivali korraldavad Rakvere linnanoorte näitetrupp ja Tiina Rumm, Väike Karla ja Jaune Kimmel, Rakvere gümnaasiumi teatriansambel ja Aili Teedla, Väike Karakter ja Ivo Leek, Ingrid Pärnamäe ning Eesti Harrastusteatrite Liit.

Kas tahad alati teada, kui Lääne-Virumaa Uudistes sel teemal kirjutatakse? Kasuta Minu Lääne-Virumaa funktsiooni ja vali märksõnad, mida oma personaalses uudiskirjas näha tahad.

Vaata veel

Meie koostööpartneriteks on

Liitu uudiskirjaga ja oledki kursis, mis Lääne-Virumaal toimub

Jaga meiega huvitavat infot!